DISTRIBUIȚI
MagnaNews

Ministrul rus al apărării a întreprins o vizită la Damasc unde a avut o întrevedere cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, cu care a discutat despre menţinerea armistiţiului şi reinstalarea păcii în Siria, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării, informează dpa şi Xinhua, scrie agerpres.

Rusia este principalul susţinător militar al guvernului sirian în această ţară sfâşiată de ani de zile de un sângeros război civil.


Citește și : UE se va coordona pentru repatrierea cetăţenilor europeni blocaţi în străinătate

Vizita ministrului rus al apărării Serghei Şoigu a fost menită să arate sprijinul continuu pentru regimul Assad, în condiţiile în care Rusia caută să menţină avantajul forţelor armate ale statului sirian în acest conflict care durează de nouă ani.

Şoigu şi Bashar al-Assad s-au concentrat pe eforturile de pace în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, precum şi pe procesul de stabilizare în alte regiuni ale Siriei şi ajutorul umanitar pentru civili, a precizat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Rusia a cooperat în ultimele luni cu insurgenţii susţinuţi de Turcia pentru menţinerea fragilului armistiţiu în regiunea Idlib, ultimul bastion al rebelilor, lângă frontiera Siriei cu Turcia.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat luni că armistiţiul este respectat şi, ceea ce este esenţial, „nu au loc lupte în Siria în acest moment”.

Citește și : Instituţiile UE iau măsuri pentru achiziţionarea de echipamente medicale vitale

„Situaţia din Idlib s-a îmbunătăţit în urma acordurilor convenite între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, într-o declaraţie dată publicităţii de agenţia TASS.

Damascul a cerut joi Statelor Unite şi Uniunii Europene să îşi ridice sancţiunile impuse Siriei şi altor ţări, în contextul pandemiei de coronavirus. Siria a cerut ridicarea imediată şi necondiţionată a acestor sancţiuni şi consideră Washingtonul şi pe aliaţii să fie „responsabili pentru fiecare victimă a epidemiei prin obstrucţionarea eforturilor de a combate coronavirusul”.