DISTRIBUIȚI
AP News

Ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, a declarat joi că toate ipotezele investigate pentru elucidarea cauzelor morţii masive a peştilor în râul Oder includ acţiunea umană, dar nu s-a ajuns încă la nicio concluzie, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres

Într-un interviu acordat televiziunii publice de la Varşovia, responsabila poloneză a menţionat că ”o posibilitate este ca moartea acestor peşti să fi fost cauzată de deversarea unor substanţe otrăvitoare de la vreuna dintre fabricile din apropierea râului, a doua ipoteză este cea a cauzelor naturale, iar a treia ar fi o combinaţie a primilor doi factori”.


Citește și : Ruşii au BOMBARDAT un cartier din Harkov! Patru persoane au murit şi alte 20 au fost rănite

Explicând a treia ipoteză, ea a spus că chiar dacă declanşatorul catastrofei ar fi fost temperaturile ridicate şi scăderea nivelului apei râului, ”acţiunea umană” ar fi putut agrava situaţia.

Mostre de apă au fost trimise pentru analiză la laboratoare în Republica Cehă, Olanda şi Marea Britanie, dar ”rezultatele vor întârzia pentru că am cerut o investigaţie cât mai amplă posibil, nu doar pentru a elucida situaţia actuală, ci şi pentru a avea informaţii pentru viitor”, a mai spus ministrul Anna Moskwa.

Primele rezultate ale unor analize efectuate în Germania nu au reuşit să determine cauza poluării, iar guvernul polonez a transmis marţi seară că nu au fost detectate deocamdată substanţe toxice care să fi putut cauza moartea peştilor.

Tone de peşti morţi au apărut în luna iulie pe râul Oder, al doilea cel mai mare curs de apă al Poloniei şi situat la graniţa cu Germania, o catastrofă pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki a atribuit-o unor cauze umane, având în vedere proporţiile ei.

În acelaşi timp, Germania a criticat autorităţile poloneze pentru că au informat-o cu întârziere despre acest dezastru, între timp fiind însă creat un grup comun de experţi germano-polonez.

Un cotidian polonez a publicat joi un raport al Agenţiei Apelor, ce relevă că au fost identificate peste 17.000 de puncte de deversare neautorizată a reziduurilor în râurile poloneze.

Citește și : Măsură-BOMBĂ în Germania: Nemţii REDUC TVA-ul la gaze!

Tot joi, Comisia Europeană a cerut grăbirea investigaţiilor pentru determinarea cauzelor poluării râului Oder. ”Stabilirea cauzelor şi luarea măsurilor cele mai adecvate este de maximă importanţă şi urgenţă”, a declarat un purtător de cuvânt comunitar, Tim McPhie, potrivit agenţiei DPA.

”Comisia este foarte preocupată de acest dezastru ecologic”, a adăugat el, menţionând de asemenea că executivul comunitar este pregătit să trimită experţi care să colaboreze cu grupul comun creat de Polonia şi Germania.