DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Ministrul palestinian al afacerilor externe, Riyad al-Maliki, a cerut marţi Curţii Penale Internaţionale (CPI) să lanseze „imediat” o anchetă asupra presupuselor crime de război şi apartheid comise împotriva palestinienilor, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Ministrul palestinian a discutat timp de o oră cu procuroarea CPI Fatou Bensouda la sediul instanţei de la Haga. Iniţiativa palestiniană survine ca urmare a „intensităţii, ritmului şi gravităţii crimelor împotriva poporului” palestinian, inclusiv tirurile asupra unor „manifestanţi neînarmaţi din Fâşia Gaza”.


Citește și : Serbia nu va accepta vreo negociere privind date-limită legate de UE (Ivica Dacic)

CPI a lansat în 2015, la solicitarea palestinienilor, după războiul din Gaza din vara lui 2014, o anchetă preliminară privind acuzaţii de crime de război în Israel şi teritoriile palestiniene, dar nu a decis deocamdată trecerea la etapa următoare, deschiderea propriu-zisă a unei anchete cu privire la presupuse crime de război, care devine posibilă prin sesizarea depusă marţi de palestinieni.

„Această etapă vizează să se facă dreptate şi să se stabilească responsabilităţile”, a declarat Maliki, insistând că „responsabilii acestor crime, menţionaţi în solicitare, trebuie să dea socoteală pentru faptele lor, fără alte amânări”.

Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi în timpul manifestaţiilor din Fâşia Gaza de tiruri ale soldaţilor israelieni desfăşuraţi la bariera care separă statul Israel de enclava palestiniană, în contextul inaugurării noii ambasade a SUA de la Ierusalim, la 14 mai, aminteşte AFP.

Sesizarea palestiniană ridică şi problema coloniilor israeliene, pe care o califică drept „ameninţarea cea mai periculoasă la adresa vieţii şi resurselor palestinienilor”. „Israelul menţine, extinde şi protejează regimul coloniilor, comiţând crime de război, crime împotriva umanităţii şi crime de apartheid faţă de poporul palestinian”, se arată într-un comunicat palestinian.

Ministerul de Externe israelian a transmis marţi că solicitarea adresată de autorităţile palestiniene CPI este „un pas cinic fără validitate legală”. Israelul nu a ratificat acordul din 1998 de aderare la CPI. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a conferit statului Palestina statutul de observator ne-membru în 2012.

Citește și : Egipt: Armata şi-a intensificat demolările de locuinţe în regiunea Sinai (HRW)

„Israelul se aşteaptă ca CPI şi procurorul său să nu cedeze la presiunea palestiniană şi să rămână fermi împotriva eforturilor palestiniene neîntrerupte de a politiza Curtea şi de a-i deturna mandatul”, a notat MAE israelian.

În ce o priveşte, procuroarea Fatou Bensouda a declarat săptămâna trecută că echipa sa urmăreşte îndeaproape violenţele din Gaza şi „examinează toate presupusele crime care ar putea fi de resortul CPI”, angajându-se totodată ia „toate măsurile adecvate”.