DISTRIBUIȚI
Alchetron

Ministrul olandez de externe, Stef Blok, se regăseşte sub focul criticilor după dezvăluirea unor afirmaţii controversate pe care, într-o discuţie la o întâlnire privată, le-a făcut despre imigraţie şi societăţile multiculturale, afirmaţii care l-ar putea costa pierderea postului în guvern, deşi el şi-a manifestat ulterior regretul pentru ele, relatează joi presa locală citată de AFP, conform agerpres.

Stef Blok a spus că Surinam, o fostă colonie olandeză din America de Sud, era un ‘stat falit’ care ‘se confrunta serios cu diviziunea etnică’.


Citește și : Zuckerberg, criticat de Centrul Simon Wiesenthal pentru lipsa de acţiune faţă de negarea Holocaustului „nazist”

După cum arată imagini obţinute de la acea întâlnire privată desfăşurată săptămâna trecută şi prezentate de emisiunea televizată locală Zembla, ministrul a mai afirmat că, dintre ţările care au o societate multiculturală şi multietnică, nu cunoaşte niciuna unde oamenii să poată trăi împreună în armonie.

Dificultăţile de înţelegere între populaţiile îndepărtate din punct de vedere geografic sau etnic sunt înscrise în gena umană, a continuat ministrul de externe olandez.

În contextul în care problema afluxului de migranţi divizează Uniunea Europeană, Stef Blok a estimat că chiar dacă şi ţările din Europa de Est, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, şi-ar deschide frontierele pentru migranţi, aceştia din urmă ‘nu vor putea trăi’ în aceste ţări, unde ar risca ‘să fie bătuţi’ de localnici.

După dezvăluirea acestor afirmaţii, oficialul olandez a transmis miercuri scuze într-o scrisoare adresată camerei inferioare a parlamentului, sperând că astfel va pune capăt unei polemici din cauza căreia, după terminarea vacanţei parlamentare, el şi-ar putea pierde postul de ministru, remarcile sale provocând indignare atât în tabăra opoziţiei cât şi în propria sa formaţiune, partidul liberal VVD al premierului Mark Rutte.

Citește și : Premierul palestinian condamnă ferm noua lege care defineşte Israelul drept ”statul-naţiune al poporului evreu”

‘Comentariile mele au fost în parte severe în mod voit. Încercând să duc discuţia mai departe, am folosit termeni nefericiţi. Cuvintele mele au fost prea puternice’, s-a scuzat el, exprimându-şi totodată regretul că a ‘ofensat’ oameni.

Stef Blok este ministru de externe din luna februarie, când l-a înlocuit în acest post pe Halbe Zijlstra, după ce acesta din urmă a fost acuzat de minciună.