DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministerul Public federal al Braziliei a cerut luni destituirea ministrului pentru Mediu, Ricardo Salles, acuzat de „destructurarea protecţiei mediului” ce a dus la despădurire, incendii şi exploatare minieră ilegală, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Un grup de 12 procurori a cerut justiţiei să-l destituie urgent pe ministru şi să-l condamne pentru „incorectitudine administrativă” la pedepse mergând până la „pierderea funcţiei publice”, „suspendarea drepturilor politice” şi plata unei amenzi.


Citește și: Bolsonaro se simte rău! Președintele brazilian a fost testat pentru COVID-19

Ministerul Public federal l-a acuzat pe Salles într-un comunicat că „a favorizat interese fără nicio legătură cu postul pe care îl ocupă” şi că a promovat intenţionat, „prin acţiuni, omisiuni şi afirmaţii”, „slăbirea protecţiei mediului”.

În comunicat se susţine de asemenea că ministrul, acuzat de mai multe sectoare că promovează defrişarea susţinând legalizarea de activităţi agricole şi miniere în zone protejate, este responsabil de „reducerea cu 25% a bugetului Ministerului Mediului şi de paralizia Fondului Amazonia, un fond internaţional de luptă împotriva despăduririi”.

Această atitudine a lui Salles, au apreciat procurorii, „a contribuit de o manieră directă la amplificarea despăduririi şi la incendii, mai ales în regiunea amazoniană” în 2019, care au suscitat critici vehemente la nivel internaţional la adresa guvernului lui Jair Bolsonaro.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Potrivit ministrului Ricardo Salles, procurorii „dau dovadă de părtinire politico-ideologică în scopul clar de a interfera în politica publică a guvernului federal”.

Pădurea amazoniană a pierdut 318.000 de kilometri păstraţi în incendiile din 2019, un record. Mai multe organizaţii de apărare a mediului au atenţionat că anul 2020 ar putea fi unul dintre cei mai distrugători pentru Amazonia.