DISTRIBUIȚI

Ministrul libian de externe Najla al-Mangoush (foto) a subliniat marţi importanţa consolidării legitimităţii politice în ţară prin abordarea problemelor de securitate şi impunerea suveranităţii naţionale în toată Libia, relatează miercuri agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Ea a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu Joey Hood, secretar american adjunct pentru afacerile din Orientul Apropiat, la Tripoli, a declarat Ministerul de Externe libian într-un comunicat.


Citeşte şi: Herbert Marcuse: Filosoful din spatele ideologiei ANTIFA – Black News

Al-Mangoush a vorbit despre unirea instituţiilor libiene şi „eliberarea deciziilor suverane naţionale de orice constrângere materială sau morală, fie internă sau externă”, se spune în comunicat.

Ministrul libian de externe a subliniat de asemenea necesitatea de a pune capăt interferenţelor externe, de a oferi servicii pentru populaţie, a dezvolta activitatea instituţiilor oficiale şi a lansa o reconciliere naţională cuprinzătoare.

Ea a cerut redeschiderea Ambasadei SUA în Libia, precum şi a consulatelor americane la Tripoli şi Benghazi pentru „a trimite un mesaj că Libia este stabilă”.

La rândul său, Hood a subliniat angajamentul Statelor Unite pentru participarea şi prezenţa diplomatică în afacerile libiene şi sprijinul pentru eforturile poporului libian de a realiza consensuri politice, se arată în comunicat.

El a subliniat de asemenea că America se aşteaptă la o Libie suverană, stabilă, unificată, care să nu sufere nicio intervenţie străină şi să aibă capacitatea de a combate terorismul.

Citeşte şi: Nancy Pelosi cere un ‘boicot diplomatic’ al JO de la Beijing – Black News

Libia a fost profund afectată în ultimii ani de un colaps politic şi economic, de războiul inter-miliţii şi inter-tribal, precum şi de o criză umanitară, după ce forţele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord au intervenit în martie 2011 în războiul civil din ţară şi au ajutat la răsturnarea liderului libian aflat de multă vreme la putere, Muammar Gaddafi, notează Xinhua.

Un nou guvern de uniune condus de prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibah a fost format în martie în acest an cu sprijinul Forumului de dialog politic libian sponsorizat de Naţiunile Unite. Noua autoritate este în general bine primită de toate partidele libiene.