DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
Justice Minister Ayelet Shaked arrives to the weekly cabinet meeting at Prime Ministers office in Jerusalem on September 3, 2017. Photo by Marc Israel Sellem/POOL *** Local Caption *** ????? ????? ????? ??? ?????

Planul preşedintelui american Donald Trump de pace între israelieni şi palestinieni, aşteptat de mai multe luni, este o ‘pierdere de timp’, a declarat miercuri ministrul justiţiei israelian Ayelet Shaked, relatează AFP, scrie Agerpres.

‘Prăpastia între israelieni şi palestinieni este mult prea adâncă pentru a fi depăşită’ cu ajutorul acestui plan, a declarat ministrul de justiţie israelian Ayelet Shaked, în cadrul unui seminar organizat de cotidianul Jerusalem Post la Ierusalim.


Citește și : Elveția amână decizia referitoare la Pactul ONU privind migraţia

‘Personal, eu cred că este o pierdere de timp’, a răspuns ea la o întrebare despre iniţiativa de pace a administraţiei Trump.

‘Pur şi simplu sunt mai realistă şi ştiu că în acest moment nu există niciun viitor pentru aceste proiecte, însă aşteptăm să vedem ce vor propune Statele Unite’, a adăugat ea.

Trump a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că planul ar putea fi prezentat în ‘două, trei sau patru luni’. De asemenea, el şi-a exprimat pentru prima dată sprijinul pentru aşa-numita soluţie a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul.

Ayelet Shaked şi alţi membri ai partidului naţionalist religios HaBayit HaYehudi (Căminul evreiesc), un partener-cheie în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu, se opun soluţiei politice a două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

La rândul său, conducerea palestiniană a îngheţat contactele cu administraţia Donald Trump, pe care o acuză că sprijină partea israeliană.

Citește și : Uniunea Europeană ar putea anula summitul Consiliului European pe tema Brexit (Bloomberg)

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas consideră că recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului – anunţată în decembrie 2017 -, închiderea biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei de la Washington şi sistarea ajutorului SUA acordat refugiaţilor palestinieni ‘subminează cauza palestiniană şi constituie o încălcare a dreptului internaţional’.