DISTRIBUIȚI
what-is-the-meaning-of.com

Cele 11 ţări rămase în Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) după retragerea Statelor Unite au ajuns joi la un acord de principiu privind implementarea în continuare a tratatului, potrivit negociatorului japonez, ministrul Toshimitsu Motegi, citat de Kyodo. Ministrul canadian al comerţului, Francois-Philippe Champagne, a dezminţit informaţia printr-un mesaj în reţeaua Twitter: „În ciuda relatărilor, nu există un acord de principiu asupra TPP „, relatează agerpres .

Reprezentanţii la nivel ministerial ai statelor care negociază TPP – Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam – au discutat joi în staţiunea vietnameză Danang, unde au loc săptămâna aceasta şi lucrările Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Vineri, la Danang va avea loc summitul APEC, la care vor participa vineri şi preşedinţii american, chinez şi rus – Donald Trump, Xi Jinping şi Vladimir Putin.


Citiți și : Armatele Rusiei şi Finlandei sunt ‘legate’ printr-o linie telefonică directă de urgenţă

Japonia a insistat pentru continuarea TPP fără Statele Unite, după ce preşedintele Trump a semnat în ianuarie un memorandum privind retragerea părţii americane din tratatul care ar urma să elimine tarifele la produsele industriale şi agricole din schimburile comerciale între ţările membre. Valoarea tranzacţiilor implicate a fost anul trecut de 356 de miliarde de dolari, menţionează Reuters. De asemenea, TPP ar urma să asigure protecţia drepturilor salariaţilor, a proprietăţii intelectuale şi a mediului.

Un oficial canadian a declarat agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că este posibil ca miniştrii participanţi la reuniune să fi interpretat diferit cele discutate.

Canada, a doua economie ca mărime între cele 11 participante la TPP (după Japonia) are o poziţie mai dificilă în relaţia cu Statele Unite, care au impus şi renegocierea Acordului de Liber Schimb în America de Nord (NAFTA), tratatul trilateral în care este implicat şi Mexicul, reaminteşte Reuters. Ministrul mexican al economiei, Ildefonso Guajardo, a declarat joi că s-a ajuns la un acord în cadrul TPP, dar nu a dat alte detalii, precizând doar că un anunţ oficial va fi făcut vineri.