DISTRIBUIȚI

Noul ministru de interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a reluat miercuri în ziarul La Stampa avertismentul pentru Germania şi Norvegia, sub pavilioanele cărora navighează nave de salvare maritimă a migranţilor din Marea Mediterană, transmite dpa, potrivit agerpres.

„Am dorit să transmit un semnal pentru a reafirma un principiu: responsabilitatea statelor de pavilion”, a insistat el, referitor la o declaraţie anterioară.


Citeşte şi: Putin vrea ca trupele ruse din Ucraina să primească echipamentul ‘cel mai modern, comod şi eficient’ – Black News

Marţi, ministrul afirmase că nava germană Humanity 1 şi cea norvegiană Ocean Viking nu respectă standardele de securitate şi de monitorizare a frontierelor italiene şi europene şi măsurile de combatere a imigraţiei ilegale.

Echipajele organizaţiilor SOS Humanity şi SOS Mediterrannee au salvat până acum peste 300 de migranţi aflaţi în situaţii dificile pe mare.

Piantedosi este un politician independent, dar apropiat de formaţiunea populistă de extremă dreaptă Liga, una din componentele coaliţiei guvernamentale de la Roma.

Ministrul a explicat că în momentul în care un migrant ajunge la bordul unei nave în apele internaţionale, responsabilitatea revine statului de pavilion, iar acostarea navelor cu migranţi nu depinde doar de organizaţiile umanitare. „Însă este adevărat, chiar dacă ele nu recunosc, şi că aceste nave umanitare sunt un factor de atracţie pentru migranţi”, a adăugat el.

Citeşte şi: După un puternic seism, mai multe replici au zguduit din nou Filipine – Black News

Piantedosi a mai afirmat că susţine ideea de coridoare umanitare şi că „oprirea plecărilor înseamnă şi limitarea deceselor pe mare”.

Premierul Giorgia Meloni declarase marţi în parlamentul Italiei că doreşte să împiedice acostarea ambarcaţiunilor cu migranţi şi să deschidă birouri în nordul Africii, pentru examinarea în colaborare cu autorităţile de acolo a dreptului la azil al refugiaţilor.