DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat sâmbătă că ţintele de privatizare stabilite de fostul Guvern de la Roma sunt „nerealiste” şi a avertizat că vânzarea acţiunilor deţinute de stat în companiile publice ar trebui să fie realizate cu prudenţă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Gualtieri, vorbind la prima sa întâlnire cu miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene de când noul Guvern italian şi-a preluat atribuţiile, săptămâna trecută, a spus că ar fi „contraproductiv” dacă Italia ar adopta un buget de austeritate anul acesta. În schimb, el a cerut zonei euro să adopte o politică fiscală expansionistă pentru a stimula creşterea economică.


Citește și : Preţurile petrolului ar putea creşte cu 10 dolari pe baril după atacurile cu drone din Arabia Saudită

Fostul Guvern de la Roma spera să obţină anul acesta 1 miliard de euro din vânzarea activelor publice. Dar Gualtiere a declarat că privatizările nu reprezintă un instrument pe care l-ar dori pentru a îndeplini necesităţile financiare imediate.

Vânzarea activelor publice ar putea fi un mod de reducere a datoriei semnificative a Italiei, dar trebuie realizată cu prudenţă, deoarece ar putea afecta companiile publice de importanţă „strategică” pentru politica industrială şi economia Italiei, a explicat oficialul italian.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.

Citește și : Candidatul Belgiei la Comisia Europeană, acuzat de corupţie