DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a respins vineri scuzele abia prezentate de preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, după o serie de afirmaţii pentru care a fost acuzat de antisemitism, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Deşi Abbas a dat asigurări vineri că nu a avut intenţia de a-i insulta pe evrei, Lieberman a subliniat pe Twitter că liderul ANP este „un jalnic negaţionist al Holocaustului, care a scris o lucrare de doctorat despre negarea Holocaustului şi mai târziu a publicat şi o carte despre negarea Holocaustului”.


Citește și : Szijjarto: ‘Securitatea europeană începe din Asia Centrală’

„Aşa trebuie tratat. Scuzele nu-i sunt acceptate”, a punctat ministrul israelian.

Luni, Mahmoud Abbas (83 de ani), acuzat de antisemitism de către Israel şi în trecut, a sugerat într-un discurs în Cisiordania că activităţile evreilor în sectorul bancar au provocat ostilitatea faţă de ei. Controversatele sale remarci de luni au atins o coardă sensibilă în Israel şi nu numai. „Un negaţionist rămâne un negaţionist”, a transmis pe Twitter premierul israelian Benjamin Netanyahu. Şi emisarul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a calificat afirmaţiile liderului palestinian drept „inacceptabile”, „profund îngrijorătoare” şi contrare „intereselor poporului palestinian şi păcii în Orientul Mijlociu”.

În 1982, menţionează Reuters, Abbas a obţinut un doctorat în istorie la Institutul de studii orientale de la Moscova, cu o lucrare intitulată „Relaţia secretă dintre nazism şi mişcarea sionistă”, intens criticată de organizaţiile evreilor. În anul următor, Centrul Simon Wiesenthal a publicat citate traduse din carte, între care unul în care, potrivit traducerii Centrului, Abbas afirmă că este posibil ca numărul evreilor victime ale Holocaustului să fie mult mai mic decât cel estimat de 6 milioane – „sub un milion”, a scris atunci actualul lider al ANP.

Citește și : Avertisment de CANICULĂ în Pakistan. Temperatura aerului a depăşit 44 de grade Celsius

Vineri, într-o declaraţie emisă de biroul său de la Ramallah, Mahmoud Abbas a condamnat antisemitismul şi a calificat Holocaustul drept „cea mai odioasă crimă din istorie”, reafirmându-şi totodată „angajamentul faţă de o soluţie cu două state şi de a trăi alături în pace şi securitate”.