DISTRIBUIȚI
Wikipedia

  Ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman a declarat miercuri că Israelul nu va permite prezenţa iraniană în Siria, comentând afirmaţiile ministrului rus de externe conform cărora Iranul are o prezenţă „legitimă” în ţara sfâşiată de război, relatează agerpres .

Remarcile lui Lieberman sunt primul răspuns oficial israelian după afirmaţiile făcute marţi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.


Lieberman, liderul partidului ultranaţionalist Yisrael Beitenu (Israel, Căminul Nostru), a adăugat că Israelul se consideră liber să desfăşoare operaţiuni militare în Siria.

Citiți și : Regulile Uniunii Europene privind migrația încălcate în continuare de Polonia, Ungaria și Cehia

„Forţele de apărare israeliene (IDF) sunt gata şi bine pregătite pentru orice scenariu, menţinem libertatea deplină a operaţiunilor”, a declarat Lieberman după un tur de două zile de-a lungul graniţei de nord a Israelului.

„Nu vom permite o desfăşurare iraniană în Siria şi nici nu vom permite ca Siria să devină o linie de front împotriva Israelului. Cei care încă nu au înţeles, ar trebui să înţeleagă acum”, a subliniat el.

Israelul urmăreşte cu preocupare eforturile SUA-Rusia de a obţine o încetare a focului în sudul Siriei. Potrivit Israelului, Iranul şi aliaţii săi, în special miliţia şiită libaneză Hezbollah, stabilesc o prezenţă militară permanentă în Siria şi pun în pericol statul israelian.

Israelul şi Siria au o frontieră disputată pe Înălţimile Golan, un teritoriu pe care Israelul l-a capturat de la Siria în Războiul din Orientul Mijlociu în 1967 şi l-a anexat mai târziu.

Israelul a efectuat atacuri ocazionale împotriva poziţiilor armatei siriene, de obicei ca răspuns la tiruri cu proiectile rătăcite care au lovit Israelul în războiul care continuă de şase ani între regimul Bashar al-Assad şi grupuri de rebeli.