DISTRIBUIȚI
Getty

Ministrul de interne britanic, Amber Rudd, a declarat că scandalul privind hărţuirea sexuală care zguduie clasa politică a ţării reprezintă „un punct de cotitură” care va permite „să se facă curăţenie” la Westminster, informează agerpres .

Apărut în contextul afacerii Harvey Weinstein, producător hollywoodian acuzat de viol şi de alte abuzuri, scandalul sexual din Marea Britanie este alimentat zilnic de noi acuzaţii la adresa unor oameni politici, fragilizând guvernul conservator al premierului Theresa May tocmai în momentul în care acesta se află angajat în negocieri cruciale cu Bruxellesul pe tema Brexitului.


Dar în cele din urmă aceste dezvăluiri sunt „un punct de cotitură” binevenit, menit „să facă curăţenie la Westminster”, a declarat Amber Rudd la BBC. „Şi cred că, de acum încolo, Westminster, şi îndeosebi guvernul, se vor purta mai frumos”, a spus ea, care a salutat demisia colegului ei de la apărare, Michael Fallon.

Citiți și : Securitatea summitului ASEAN va fi asigurată de aproximativ 60.000 de polițiști și militari

Fallon, un membru important al guvernului Theresei May, a anunţat miercuri că demisionează după ce a fost acuzat că a atins în mod nepotrivit o ziaristă în 2002, în timp ce o altă jurnalistă a declarat că, în 2003, Fallon s-a aruncat asupra ei şi a încercat s-o sărute.

Alţi doi membri ai guvernului, vicepremierul Damian Green şi secretarul de stat pentru comerţ internaţional, Mark Garnier, sunt acuzaţi de hărţuire. Şi trei deputaţi conservatori fac obiectul unei anchete a partidului după introducerea unui nou cod de conduită internă.

Green a fost acuzat duminică în Sunday Times că, în 2008, avea pe calculatorul său de parlamentar materiale pornografice „extreme”, lucru pe care el îl neagă categoric. În apărarea sa a sărit ministrul transporturilor, Chris Grayling, care a cerut respectarea prezumţiei de nevinovăţie, în condiţiile în care o nouă demisie ar plasa guvernul May într-o poziţie foarte inconfortabilă.

Scandalul nu a ocolit nici doi miniştri din guvernele regionale din Scoţia şi Ţara Galilor, iar opoziţia laburistă a suspendat un deputat şi investighează un caz de viol.

Premierul Theresa May va primi luni şefii partidelor politice pentru a discuta chestiunea hărţuirii sexuale.