DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul grec al apărării, Panos Kammenos, a afirmat că va încerca să blocheze înțelegerea la care au ajuns premierii Macedoniei și Greciei privind schimbare numelui fostei republici iugoslave, relatează site-ul agenției Reuters, conform mediafax.

Grecia a amenințat în trecut că va bloca șansele Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană și NATO, considerând că denumirea acesteia ar putea reprezenta o revendicare teritorială a unei regiuni din nord, care poartă același nume.


Citeşte şi:  Japonia cumpără de la americani două radare ultraperformante

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat săptămâna trecută că a ajuns la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi „Republica Macedonia de Nord”. Cu toate acestea, înțelegerea celor doi premieri a provocat proteste și dispute politice în ambele state.

Panos Kammenos, care este de asemenea și liderul formațiunii politice de dreapta, Grecii Independenţi, a afirmat că nu va susține acordul, care urmează să fie ratificat de Parlament.

Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

„Din punctul meu de vedere, nu este o înțelegere bună și voi încerca să o blochez”, a declarat Kammenos.

Macedonia și-a declarat independența în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO.