DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministrul delegat pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, s-a declarat marţi ‘convins’ că Ucraina va face parte la un moment dat din Uniunea Europeană, insistând în acelaşi timp pe ideea unei comunităţi politice europene care să permită ‘deschiderea unei perspective’ Kievului în aşteptarea unei aderări efective, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Sunt convins că Ucraina va face parte din Uniunea Europeană’, a declarat Beaune după o întrevedere cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina, care se află într-o vizită la Paris.


Citește și : Volodimir Zelenski intră în topul celor mai influente personalităţi din lume

Duminică, Beaune declarase că aderarea Ucrainei la UE va lua între ’10 şi 15 ani’.

‘Am dat date ilustrative pentru a explica faptul că un proces de integrare complet în Uniunea Europeană este îndelungat’, a afirmat el marţi, lăudând din nou ideea unei comunităţi politice europene.

Acest proiect, propus de preşedintele francez Emmanuel Macron, are deocamdată contururi vagi şi nu a suscitat entuziasmul ţărilor potenţial vizate, în primul rând Ucraina.

‘Trebuie să avem fără întârziere un proiect politic împărtăşit care să permită Ucrainei, poporului ucrainean, generaţiilor care vor veni să aibă cu Europa o cooperare politică în anumite domenii foarte concrete, acestea pot fi energia, transporturile, alimentaţia’, a mai spus Beaune, insistând din nou că proiectul nu constituie ‘o alternativă’ la aderare, ci ‘un complement’ al acesteia.

Citește și : Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile

‘Am convenit să discutăm detaliile şi subtilităţile proiectului’, a declarat la rândul său Olga Stefanişina, în prezenţa ministrului francez.

‘Ucraina face parte deja din familia europeană. Sperăm că îi va fi acordat statutul de candidat’, a adăugat ea.

Uniunea Europeană urmează să se pronunţe la sfârşitul lunii iunie cu privire la cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar.