DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul educaţiei naţionale din Franţa, Jean-Michel Blanquer, a declarat vineri că a fost ‘şocat’ de imaginile cu cei 146 de tineri reţinuţi de poliţie în faţa unui liceu din Mantes-la-Jolie (departamentul Yvelines, centru), dar a ţinut să amintească ‘contextul’ de violenţă care a condus la această operaţiune, transmite AFP, conform agerpres.

În total, 146 de tineri au fost reţinuţi joi în faţa liceului Saint-Exupéry din Mantes-la-Jolie, după incidente.


Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Imaginile, difuzate mai ales pe reţele sociale şi care au provocat indignare, arată zeci de liceeni, cu mâinile legate sau pe cap, aşezaţi în genunchi sau pe jos, puşi cu faţa la zid în grădina unei case.

‘Imaginea este extrem de şocantă. Au fost imagini şocante pentru că ne aflăm într-un climat de violenţă excepţională (…) Trebuie să fim foarte atenţi la imaginile editate. Trebuie să ştim ce s-a întâmplat înainte, contextul în care s-au petrecut’, a declarat ministrul la France Inter.

‘Ce s-a întâmplat ieri (joi) la Mantes-la Jolie? Sunt elemente exterioare liceului, persoane adesea de peste 20 de ani, care strânseseră la un loc pubelele în zilele precedente, au blocat liceul, au chemat liceeni veniţi şi din alte departamente, au invadat o casă, au furat canistre de gaz… Au comis infracţiuni, au atacat forţele de ordine care au încercat să-i neutralizeze şi, neutralizându-i, acestea i-au pus cu faţa la un zid, din ce se vede în imagini’, a adăugat ministrul.

‘Când am văzut aceste imagini, am fost şocat. Cer însă ca, în această lume în care lucrurile sunt văzute în mod foarte parţial, să aşezăm lucrurile în contextul lor’, a insistat el.

‘Nu spun că este un lucru bun, este un lucru rău şi bineînţeles că ne vom uita la urmările eventuale. Dar, într-un moment în care forţele de ordine sunt total solicitate în întreaga Franţă, cu dificultăţi enorme, asumări de riscuri incredibile, lucrurile trebuie puse la locul lor’, a adăugat ministrul.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

Liceeni şi studenţi s-au alăturat de mai multe zile mobilizării ‘vestelor galbene’, cu revendicări împotriva reformei bacalaureatului şi a sistemului de orientare în învăţământul superior, Parcoursup.

Joi, 80 de instituţii de învăţământ au fost blocate şi ‘în jurul a 300 s-au înregistrat incidente’, a precizat ministrul. Peste 700 de persoane au fost reţinute.

Tot în legătură cu mişcarea ‘vestelor galbene’, prefectura din Pas-de-Calais a anunţat vineri că a interzis adunări ale protestatarilor, sâmbătă şi duminică, în mai multe puncte ‘sensibile’ ale departamentului. Aceste interdicţii, care se înscriu ‘în cadrul legii securităţii interne’, vizează patru puncte de acces spre reţeaua rutieră, din patru localităţi, printre care Calais, şi vor fi în vigoare de la miezul nopţii de vineri şi până duminică la prânz.