DISTRIBUIȚI
AP News

Ministrul francez al Culturii Franck Riester speră să organizeze o dezbatere publică cu privire la reconstrucţia catedralei Notre-Dame de Paris, însă precizează că deciziile finale vor fi luate de Stat, scrie Le Figaro, potrivit News.ro .

Francezii „vor putea să se exprime” cu privire la reconstrucţia Notre-Dame de Paris, care face obiectul „unei mari dezbateri şi a unei consultări”, chiar dacă alegerea finală a proiectului va reveni Statului, a afirmat, vineri, ministrul Culturii Franck Riester la LCI.


Citește și : La un pas de tragedie – Un Boeing 737 a ratat aterizarea şi a aterizat într-un râu în Florida. 21 de persoane, rănite (VIDEO)

Un sondaj YouGov publicat la finalul lunii aprilie indică faptul că un francez din doi (54%) îşi doreşte reconstrucţia „identică” a catedralei, faţă de 25% dintre cei chestionaţi care sunt în favoarea unui „gest arhitectural”.

Riester a estimat că trebuie să studieze toate opţiunile unui concurs de arhitectură pe care Statul vrea să-l lanseze, dar că francezii şi-ar putea spune părerea în cadrul unei consultări publice.

După incendiul care a devastat la mijlocul lunii aprilie catedrala, Guvernul a anunţat că va organiza un concurs internaţional de arhitectură care să ducă la reconstrucţia turlei în formă de săgeată. Proiectul propus de Stat (proprietarul clădirii) va decide dacă turla arhitectului Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă ea va fi înlocuită printr-un proiect arhitectural contemporan.

„Vom vedea care va fi decizia Statului, însă toate acesta se vor face concertat, prin consultare, nimic nu se va face pe la spatele francezilor”, a afirmat Riester. „Dacă se va pune acum punct dezbaterii şi va fi aceeaşi turlă sau o turlă diferită, e ca şi cum am limita puterea de decizie a compatrioţilor noştri. Aici fiecare va avea posibilitatea de a se exprima (…) şi apoi se va tranşa după o mare dezbatere şi o mare consultare”, a continuat ministrul.

Citește și : Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, la 15 aprilie. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, chiar dacă două treimi din acoperiş a fost carbonizat.