DISTRIBUIȚI
trouw.nl

 

Ministrul de externe olandez Halbe Zijlstra a demisionat marţi, la o zi după ce a recunoscut că a minţit atunci când a afirmat că luase parte, în 2006, la o întâlnire în care preşedintele rus Vladimir Putin ar fi evocat planurile sale privind o ‘Rusie Mare’, transmit Reuters şi AFP.


Incidentul a pus în dificultate coaliţia guvernamentală a premierului Mark Rutte, ce dispune de o majoritate fragilă în parlamentul olandez, potrivit agerpres.

Citește și : Olanda : Mark Rutte invitat la o dezbatere în parlament în legătură cu afirmaţiile mincinoase făcute de ministrul de externe Halbe Zijlstra

Vizibil emoţionat atunci când a luat cuvântul în plenul forului legislativ, Zijlstra a anunţat că a decis să demisioneze întrucât situaţia risca să afecteze activitatea Ministerului de Externe.

”Trăim într-o ţară unde adevărul contează. Iată de ce nu văd altă opţiune decât aceea de a demisiona”, a spus Halbe Zijlstra, care a condus diplomaţia olandeză pentru mai puţin de patru luni.

”Funcţia (de ministru al afacerilor externe) trebuie să fie mai presus de orice dubii, atât pe plan intern, cât şi în străinătate”, a adăugat el.

Acest scandal este primul test serios pentru coaliţia guvernamentală condusă de Rutte după preluarea noului mandat, în octombrie anul trecut.

Halbe Zijlstra a recunoscut luni că a minţit când a spus că a luat parte, în 2006, la o întâlnire în care Putin ar fi evocat planurile sale privind o ‘Rusie Mare’. Zijlstra pretinsese că l-a auzit pe şeful statului rus vorbind despre ambiţiile sale expansioniste în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri la casa de vacanţă a lui Vladimir Putin, în 2006. La acea vreme, Halbe Zijlstra lucra pentru compania petrolieră olandeză Shell.

Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul De Volkskrant, ministrul olandez a recunoscut însă că nu a participat la întâlnirea respectivă, ci a ‘împrumutat’ anecdota de la o persoană a cărei identitate a dorit să o protejeze.

În versiunea iniţială, pe care Halbe Zijlstra a început să o relateze la conferinţele partidului VVD (liberal, al premierului Mark Rutte) în 2014, el a susţinut că se afla într-o încăpere din spate a vilei când l-a auzit pe Putin definind ‘Rusia Mare’ drept ‘Rusia, Belarus, Ucraina şi statele baltice’, şi adăugând că şi ‘Kazahstanul ar fi bine de avut’.

Îndoieli despre veridicitatea afirmaţiilor lui Zijlstra au apărut când fostul director executiv al Shell, Jeroen van der Veer, a declarat pentru De Volkskrant că actualul ministru nu a fost prezent la întâlnirea din 2006. Zijlstra a recunoscut că nu a luat parte, dar a insistat că substanţa istoriei este adevărată.