DISTRIBUIȚI
North Korea's Foreign Minister Ri Yong-ho leaves a bilateral meeting with his China's counterpart Wang Yi, at the sidelines of the ASEAN foreign ministers meeting in Vientiane, Laos July 25, 2016. REUTERS/Jorge Silva

Ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho, aflat în prezent la Beijing, va face o escală şi la Moscova în cadrul turneului său în străinătate, a anunţat marţi Ambasada Rusiei în Coreea de Nord, potrivit AFP conform agerpres.

‘Şeful diplomaţiei nord-coreene a plecat într-un turneu în străinătate, una din destinaţii fiind Moscova’, a anunţat ambasada pe pagina sa de Facebook.


Citește și : Vulcanul Piton de la Fournaise de pe insula franceză Reunion a intrat din nou în faza de erupţie

Ri Yong Ho a sosit marţi la Beijing, la câteva zile după vizita surpriză efectuată în China de către liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, prima vizită a acestuia în străinătate de când a venit la putere în 2011.

Potrivit agenţiei de presă Kyodo, ministrul nord-coreean urmează să viziteze apoi mai multe foste republici sovietice. El va participa, între altele, la reuniunea Mişcării ţărilor nealiniate – o organizaţie creată în perioada Războiului Rece şi care grupează circa 120 de ţări care nu doresc să se alinieze vreunei puteri mondiale – reuniune care se va desfăşura în Azerbaidjan.

Precedenta vizită a unui oficial nord-coreean la Moscova a avut loc în septembrie, când a fost primit de un înalt responsabil al Ministerului de Externe rus pentru ‘consultări’ în contextul crizei nucleare între Phenian şi Washington.

Mai mulţi înalţi responsabili sau emisari ai Phenianului s-au deplasat în Rusia în ultimii ani, dar niciodată vreunul de anvergura ministrului de externe.

Kim Jong-Un urma să se deplaseze la Moscova în mai 2015 pentru a participa la festivităţile ocazionate de împlinirea a 70 de ani de victoria Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, dar a renunţat la această vizită cu câteva zile înainte de plecare.

Jocurile Olimpice de Iarnă din februarie de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, au fost catalizatorul unei apropieri intercoreene spectaculoase. Coreea de Nord, o ţară izolată pe plan internaţional, a trimis la Olimpiadă o echipă de atleţi, o delegaţie oficială şi un grup de majorete.

Pe fondul acestei detensionări, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au decis să organizeze un summit la 27 aprilie. Această întâlnire între Kim Jong-Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-In va fi urmată de un summit istoric între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump în luna mai.

Citește și : Tsipras cere Turciei să îi elibereze pe cei doi militari greci