DISTRIBUIȚI
afp

Persoanele care ar fi comandat asasinarea în Malta a jurnalistei şi autoarei unui blog anticorupţie Daphne Caruana Galizia vor fi aduse în faţa justiţiei, dacă vor fi descoperite, „indiferent cine ar fi”, a declarat marţi ministrul afacerilor externe maltez, Carmelo Abela (foto), într-un interviu pentru AFP realizat la Paris, relatează agerpres.

„Guvernul maltez acordă acestui caz întreaga atenţie de care este nevoie”, a afirmat el. „Vrem să descoperim cine le-a trimis pe cele trei persoane care sunt în prezent în închisoare”, a adăugat şeful diplomaţiei malteze.


Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

Trei bărbaţi, care erau cunoscuţi de poliţia malteză pentru activităţile lor ilegale, au fost arestaţi şi inculpaţi la 5 decembrie. Ei şi-au pledat nevinovăţia în faţa acuzaţiei că au fabricat bomba care a ucis-o pe jurnalistă şi că aparţin unei organizaţii criminale.

„Guvernul maltez vrea să ştie dacă au acţionat pe cont propriu sau au răspuns unei comenzi”, a declarat Abela. „În mod clar, dacă există dovezi că ei au acţionat în beneficiul cuiva, acel cineva, indiferent cine ar fi, va fi adus în faţa justiţiei”, a mai afirmat el.

În cadrul acestei anchete speciale, care a pus Malta în centrul atenţiei întregii lumi, „nimeni nu va fi protejat, şi am spus acest lucru din prima zi”, a adăugat şeful diplomaţiei malteze.

„Dacă cineva oferă informaţii, probe privind implicarea unei persoane sau a alteia, oferta de recompensă de un milion de euro pe care am anunţat-o este în continuare validă”, a mai spus el.

45 de jurnalişti din întreaga lume au preluat recent, în cadrul ‘Proiectului Daphne’ gestionat de consorţiul ‘Forbidden Stories’, ancheta pe care o desfăşura Daphne Caruana Galizia privind corupţia din Malta.

Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Timp de şase luni, aceşti 45 de jurnalişti proveniţi de la 18 instituţii media internaţionale au lucrat împreună pentru a desluşi numărul uriaş de documente lăsate în urmă de jurnalista malteză, ucisă la 16 octombrie 2017, la vârsta de 53 de ani, în explozia unei bombe care i-a fost implantată sub maşină.

„Pot înţelege mobilizarea unor media internaţionale în acest caz. Ea o merită, dar aş vrea să ştiu motivele. A existat recent un alt caz, în Slovacia, unde un jurnalist şi logodnica sa au fost ucişi, şi văd că nu există aceeaşi mobilizare a unui consorţiu de jurnalişti”, a mai spus Carmelo Abela în interviu.