DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul de externe japonez Taro Kono efectuează începând de sâmbătă o vizită de două zile la Beijing în cursul căreia diplomaţi din cele două ţări vor avea convorbiri privind dezvoltarea relaţiilor şi probleme regionale, relatează DPA.

Aceasta este prima vizită efectuată de un ministru de externe japonez în China de la cea efectuată de predecesorul lui Kono, Fumio Kishida, care a vizitat Beijingul în aprilie 2016, conform agerpres.


Vizita efectuată de Taro Kono survine într-o perioadă de tensiuni reînnoite cu privire la un grup de insule administrate de Japonia în Marea Chinei de Est pe care Japonia le numeşte Senkaku şi China Diaoyu.

Citește și : Negocierile de pace de la Viena : Guvernul şi opoziţia din Siria au convenit asupra unui armistiţiu

În cursul convorbirilor cu omologul său chinez Wang Yi, ministrul japonez urmează să discute de asenmenea aspecte legate de dosarul nuclear nord-coreean şi să pună bazele pentru un summit trilateral între Japonia, China şi Coreea de Sud, a anunţat Ministerul de Externe japonez citat de agenţia de presă niponă Kyodo.

‘Relaţiile dintre China şi Japonia se menţin într-un cadru de îmbunătăţire în pofida diferitelor provocări’, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele chinez Xi Jinping au promis în noiembrie un nou început în relaţiile bilaterale, deşi recentele tensiuni din Marea Chinei de Est par să fi împiedicat aceste eforturi.

Japonia a protestat la începutul lunii faţă de prezenţa unei nave militare chineze şi a unui submarin neidentificat în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Est, cerând Beijingului să evite acţiunile care ar putea afecta îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, relatau la momentul respectiv Reuters şi DPA. Submarinul şi fregata chineză s-au apropiat de ceea ce Japonia consideră a fi apele sale teritoriale în jurul insulelor Senkak, administrate de Tokyo, dar şi de China şi de Taiwan.