DISTRIBUIȚI
wikipedia

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în China, a declarat vineri că numai sancţiunile pot forţa o Coree de Nord „autistă” să negocieze, el estimând că propunerea Beijingului de suspendare simultană a testelor nucleare ale Phenianului şi a exerciţiilor militare americano-sud-coreene nu reprezintă „abordarea corectă”, relatează agerpres .

Este un „punct de dezacord” între Franţa şi China, deşi cele două ţări au votat în Consiliul de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva regimului lui Kim Jong-Un, a declarat şeful diplomaţiei franceze la Beijing.


China, principalul susţinător economic al Phenianului, dă asigurări că aplică cu stricteţe noile sancţiuni internaţionale, însă apără ferm opţiunea soluţionării crizei nord-coreene „prin dialog”, prin intermediul unei „duble suspendări” sau a unui „dublu moratoriu”.

Astfel, Beijingul doreşte ca Phenianul să accepte să oprească testele nucleare şi balistice, în schimbul unei suspendări din partea Coreei de Sud şi a Statelor Unite a manevrelor lor militare comune – idee respinsă ferm de Washington.

Citește și : Angela Merkel : Germania va avea un guvern angajat faţă de blocul comunitar, în pofida amânării formării unei coaliţii guvernamentale la Berlin

„Eu nu văd Coreea de Nord gata să negocieze însăşi principiul programului său nuclear şi, având în vedere agravarea ameninţării, Washingtonul şi Seulul nu pot accepta o reducere a exerciţiile lor comune, care reprezintă un fel de reasigurare pentru populaţia din Coreea de Sud”, a subliniat Jean-Yves Le Drian.

„Şi, având în vedere o formă de autism a autorităţilor nord-coreene, numai presiunea şi, prin urmare, sancţiunile pot aduce ţara la masa negocierilor”, a spus ministrul francez.

„Dublul moratoriu” este o „propunere realistă şi fezabilă”, deoarece escaladarea tensiunilor este alimentată de „lipsa negocierilor”, i-a replicat vineri Wang Yi omologului său francez. „Dacă vom naviga împotriva curentului şi nu vom merge mai departe, vom fi traşi înapoi”, a spus el.

Bineînţeles, „trebuie să aducem (Phenianul) înapoi la masa negocierilor cu ajutorul sancţiunilor”, a recunoscut el, însă trebuie de asemenea să „facem un prim pas pentru a opri testele” nord-coreene, a adăugat ministrul de externe chinez.