DISTRIBUIȚI
The Times

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a cerut vineri Bruxellesului să treacă la etapa a doua a negocierilor privind Brexitul pentru a rezolva problema frontierei irlandeze, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Problemele legate de frontiera Irlandei de Nord şi de funcţionarea sa sunt legate strâns de chestiunile uniunii vamale, ale pieţei unice” şi, prin urmare, fac parte din a doua fază a discuţiilor privind Brexitul, a declarat Boris Johnson, într-o conferinţă de presă la Dublin.


Citeşte şi: Juncker: ‘Mai sunt lucruri de făcut’ înainte de semnarea unui acord asupra Brexitului

„Cred că este logic să trecem la etapa a doua” a acestor discuţii, care se referă la viitoarele relaţii dintre Londra şi UE, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Consecinţele Brexitului pentru Irlanda constituie una dintre problemele considerate prioritare de Bruxelles în vederea încheierii primei faze a negocierilor.

Boris Johnson a subliniat vineri că Londra nu are niciun interes de a se reveni la aşa-numita „frontieră dură”, care ar presupune reluarea controalelor vamale, între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El a adăugat că înţelege faptul că Irlanda doreşte o perioadă de tranziţie de patru până la cinci ani pentru ca afacerile britanice din această ţară să aibă timp să se adapteze, însă în opinia sa tranziţia este posibilă într-un interval de timp mult mai scurt.