DISTRIBUIȚI
Süddeutsche.de

Ministrul de interne german Horst Seehofer vede în partidul Alternativa pentru Germania (AfD) un oponent al statului în condiţiile în care acesta a lansat recent o provocare la adresa preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, informează vineri dpa, scrie agerpres.

„Este perturbator pentru stat”, a declarat Seehofer cu privire la propunerea acestui partid de a pune bugetul preşedinţiei în dezbatere după ce Steinmeier a pledat în favoarea unui concert împotriva rasismului în oraşul Chemnitz din estul Germaniei, scenă a protestelor. AfD „este împotriva statului”, chiar dacă „ei pot spune de mii de ori că sunt democraţi”, a declarat Seehofer într-un interviu pentru dpa.


Citește și : Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi îi avertizează pe politicienii italieni să evite limbajul „agresiv” care ar putea instiga la rasism

AfD doreşte ca bugetul prezidenţial să fie discutat în Bundestag marţea viitoare, după ce Steinmeier s-a manifestat în favoarea unui concert în Chemnitz, la care au fost interpretate numeroase cântece de stânga, unele cu versuri violente.

Oficiul Preşedinţiei în Germania este cu precădere unul simbolic, având puteri limitate şi se presupune că acţionează în afara politicului. De obicei, Oficiul este exceptat de la dezbaterile asupra bugetului.

Partidul lui Seehofer – Uniunea Social-Creştină (CSU) care conduce Bavaria de peste de 70 de ani – luptă pentru a-şi apăra majoritatea absolută în faţa AfD în alegerile ce vor avea loc luna viitoare în acest land.

Co-liderul AfD, Alexander Gauland, a contracarat vineri comentariile lui Seehofer, descriindu-le drept o „retorică absurdă” specifică socialiştilor din fosta Republică Democrată Germană. Seehofer este „incapabil să obţină rezultate la Berlin şi din acest motiv el încearcă să-şi ascundă lipsa sa de putere atacând AfD cu acuzaţii josnice”, a declarat Gauland.

Citește și : Rusia va continua consolidarea capacităţilor militare, pentru apărarea propriei suveranităţi şi a aliaţilor (Putin)

Fostul premier bavarez Seehofer a estimat că AfD a devenit mai radical în ultimii ani. „Ce mă şochează la AfD este această amploare a emotivităţii, aceste izbucniri de furie, chiar şi în dezbaterile asupra agendei zilnice”, a spus el.