DISTRIBUIȚI
rr.sapo.pt

Ministrul de interne portughez Constança Urbano de Sousa a demisionat miercuri pe fondul criticilor tot mai dure la adresa guvernului de la Lisabona cu privire la reacţia acestuia la incendiile din Portugalia, soldate cu peste 100 de morţi în ultimele patru luni, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

După incendiile din ultimele zile, ”consider că nu am condiţiile personale şi politice pentru a continua în această funcţie”, a explicat Constança Urbano de Sousa într-o scrisoare în care şi-a anunţat demisia.


Premierul portughez Antonio Costa, care conduce un guvern socialist minoritar susţinut în parlament de stânga radicală, a acceptat această demisie.

Citeşte şi: Întrebarea care bântuie mediul online. COPIAZĂ separatiştii catalani propaganda folosită în protestele din Maidan?

Portugalia a fost lovită recent pentru a doua oară în ultimele patru luni de cele mai grave incendii din istoria sa. Numai duminică şi luni au murit 41 de persoane şi alte 71 au fost rănite, conform celui mai recent bilanţ al Protecţiei Civile portugheze. În luna iunie, 64 de persoane au decedat într-un incendiu în apropiere de Pedrogao Grande, în centrul Portugaliei.

În faţa numeroaselor critici din partea opozanţilor politici în legătură cu incapacitatea guvernului de a preveni o nouă catastrofă, premierul portughez a promis să pună în aplicare ‘reforme profunde’ în materie de amenajare a pădurilor şi luptă contra incendiilor.

Marţi seară, preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa i-a cerut guvernului socialist să ‘tragă toate învăţămintele din această tragedie’.