DISTRIBUIȚI
The Economist

Fuziunile în sectorul bancar fragmentat din Europa sunt necesare pentru a face sectorul mai rezistent, având în vedere că zona euro încearcă să se protejeze de viitoarele crize, a declarat vineri ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, într-un interviu acordat Reuters, potrivit Agerpres.

Bruno Le Maire a apreciat că o consolidare a sectorului bancar este necesară în paralel cu un cadru unic de supervizare şi pieţe de capital mai integrate.


Citește și : CONFRUNTĂRI la frontiera cu Fâşia Gaza: Zeci de protestatari palestinieni, răniţi de armata israeliană

„Consider că astăzi băncile europene sunt în continuare mult prea fragmentate şi avem nevoie de consolidare bancară”, a declarat Bruno Le Maire la Bucureşti, unde participă la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe.

În interviul acordat Reuters, Le Maire a refuzat să facă comentarii cu privire la fuziuni concrete de bănci europene. Cea mai mare operaţiune de acest fel care se derulează în prezent este posibila fuziune între primele două bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank.

În pofida speculaţiilor, au fost puţine fuziuni bancare transfrontaliere în Europa în ultimii ani, chiar dacă Banca Centrală Europeană a făcut un apel pentru consolidarea sectorului, care în opinia BCE ar asigura că creditul ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie.

Le Maire a mai spus că zona euro trebuie să finalizeze în lunile următoare planurile de sprijinire a băncilor împovărate cu credite bancare neperformante precum şi cele referitoare la o mai bună integrare a pieţelor de capital, în special prin armonizarea legilor privind insolvenţa, un subiect delicat pentru unele ţări.

„Dacă statele membre din zona euro nu sunt capabile să adopte anumiţi paşi în lunile următoare, riscăm să slăbim euro şi să vedem cum apar noi fracturi în zona euro” a spus Le Maire.

Citește și : Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa avertizează regimul al-Assad să nu utilizeze arme chimice

Ministrul francez de Finanţe vrea, de asemenea, ca zona euro să finalizeze rapid planurile pentru un buget comun şi să încurajeze procesul de convergenţă între economiile zonei euro. În special trebuie stabilite detaliile legate de guvernanţa şi relaţia dintre bugetul zonei euro şi bugetul UE. „Zona euro nu va supravieţui unei creşteri a divergenţelor economice între statele membre. Trebuie să ne echipăm cu instrumentele necesare pentru a reduce divergenţele”, a spus Le Maire.

O serie de oficiali, printre care directorul general al FMI, Christine Lagarde, au avertizat că sectorul financiar din zona euro rămâne periculos de expus la şocuri dacă nu finalizează rapid reformele destinată să ţină riscurile sub control.