DISTRIBUIȚI
Yahoo Finance

Ministrul de Finanţe britanic, Sajid Javid îl sprijină pe George Osborne pentru a deveni șeful Fondului Monetar Internațional la sfârșitul acestui an, potrivit Times of London, citat de Bloomberg, scrie mediafax.

„George ar fi un șef excelent, chiar absolut superb al FMI”, a declarat Javid pentru Times într-un interviu publicat sâmbătă. „După cum știți, aceste procese nu sunt niciodată simple. Dar mai este ceva timp pentru a pregăti această candidatură“, a adăugat acesta.


Citește și : India și Pakistan trebuie să rezolve în mod bilateral criza din Kashmir, susține un diplomat rus

Osborne a fost Ministru de Finanţe în guvernul premierului David Cameron din 2010 – 2016, iar în calitate de redactor al ziarului Evening Standard, Osborne l-a susținut pe Boris Johnson pentru funcţia de premier. Noul guvern ar putea dori să susţină un candidat britanic ca o modalitate de a-și menține poziția pe scena mondială după Brexitul planificat pentru 31 octombrie.

Un acord transatlantic nescris a permis Europei să selecteze directorul general al FMI și Statelor Unite să aleagă președintele Băncii Mondiale. Guvernele europene au selecționat-o deja pe Kristalina Georgieva, economist de origine bulgară și director executiv al Băncii Mondiale, drept candidată la conducerea FMI.

Marea Britanie s-a opus cu privire la modul în care s-a desfășurat votul în UE, spunând că nu a avut suficient timp pentru a propune un candidat şi s-a abţinut de la procesul de votare, dorind să pregătească o propunere chiar dacă acest demers este tardiv.

Citește și : Emisarul american pentru Coreea de Nord va efectua săptămâna viitoare vizite în Japonia și în Coreea de Sud

Impozitele lui Osborne, luate ca măsuri de austeritate fiscală în timpul timpul mndatului său, pot să nu fie văzute cu ochi buni de guvernele de pe piața emergentă, care au îndeletnicit demersul bugetar al FMI.