DISTRIBUIȚI

Ministrul de finanţe al Singapore, Lawrence Wong, va fi promovat în funcţia de viceprim-ministru, a anunţat luni guvernul, dând cel mai clar indiciu de până acum că el ar putea deveni următorul lider al oraşului-stat, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Lawrence Wong va prelua noul post din 13 iunie, a precizat într-un comunicat prim-ministrul Lee Hsien Loong.


Citeşte şi: Biden EXCLUDE Cuba, Venezuela şi Nicaragua din Summitul Americilor – Black News

În aprilie, Wong, în vârstă de 49 de ani, a fost numit într-un post cheie în cadrul partidului la putere în Singapore, un prim semn în succesiunea lui Lee, în vârstă de 70 de ani, fiul defunctului Lee Kuan Yew, primul prim-ministru al Singapore din 1959 până în 1990.

Schimbarea viitoare a conducerii este văzută ca o chestiune delicată, în timp ce marchează un transfer de putere către o nouă generaţie de lideri de către familia fondatoare a Singaporelui modern.

Centru financiar de 5,6 milioane de locuitori, Singapore este guvernat din 1959 de Partidul Acţiunea Populară (PAP), cofondat de Lee Kuan Yew. Procesul de succesiune a conducerii este o chestiune atent regizată.

Anul trecut, acest proces a deraiat când presupusul succesor şi ministru de finanţe la acea vreme, Heng Swee Keat, a renunţat la pretenţii după un scor istoric al opoziţiei, susţinută de Lee Hsien Yang, fratele prim-ministrului, la alegerile legislative din iulie 2020. El a lăsat astfel cale liberă lui Wong.

„Dl Lawrence Wong va fi promovat în funcţia de viceprim-ministru în absenţa prim-ministrului”, a declarat Lee în comunicatul său.

Wong îşi va păstra postul de ministru de finanţe, a adăugat el, anunţând în paralel schimbări în cabinetul său şi alte numiri politice.

„Următoarea generaţie de lideri prinde formă”, a scris Lee de asemenea pe Facebook. „Rog pe toată lumea să sprijine pe deplin această tranziţie importantă, pentru a conduce Singapore în siguranţă din pandemie spre un viitor mai bun”.

Citeşte şi: Justiţia din Peru îl convoacă pe preşedintele Pedro Castillo – Black News

Mai mulţi miniştri au fost menţionaţi ca potenţiali succesori ai lui Lee, dar Wong, care a preluat portofoliul Finanţelor în mai 2021 şi a jucat de asemenea un rol principal în coordonarea luptei anti-COVID în Singapore, s-a impus în frunte.

Miniştrii sănătăţii Ong Ye Kung şi educaţiei Chan Chun Sing au fost printre ceilalţi posibili succesori.