DISTRIBUIȚI

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a avut o convorbire telefonică cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre exportul de gaz şi petrol şi despre cooperarea în domeniul nuclear, a anunţat marţi seară oficialul ungar, relatează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Peter Szijjarto a afirmat că Novak l-a asigurat că, în pofida sancţiunilor internaţionale, partea rusă va fi capabilă să efectueze lucrări de mentenanţă la gazoductul Turkstream.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

„Astfel aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără perturbări”, a adăugat el în comunicat.

În conformitate cu un acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de declanşarea războiului cu Ucraina, Ungaria primea din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an în principal prin gazoductul Turkstream, care tranzitează Bulgaria şi Serbia.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru lucrări de mentenanţă între 5 şi 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar al conductei, Bulgartransgaz.

Szijjarto a reiterat în comunicatul său că Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară.

Ungaria, care cumpără cea mai mare parte din energie din Rusia, intenţionează să-şi extindă centrala nucleară de la Paks, corporaţia rusă Rosatom urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare existente.

Szijjarto a mai precizat că l-a informat pe vicepremierul rus Novak că Ungaria este în discuţii pentru a spori rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, în condiţiile în care guvernul german blochează livrarea de echipament de control pentru noile reactoare.

Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu firma franceză Framatome.