DISTRIBUIȚI
infokava.com

Rusia a incitat la protestele împotriva schimbărilor climatice desfăşurate de tineri în mai multe ţări europene, a declarat luni ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel sugerase de asemenea o astfel de legătură, potrivit dpa, scrie Agerpres.

Elevi şi tineri au ieşit în stradă de la sfârşitul anului trecut şi au cerut măsuri de combatere a schimbărilor climatice, manifestând cu zecile de mii în ţări precum Germania, Belgia, Marea Britanie şi Olanda.


Citește și : Angela Merkel va participa la summitul Uniunea Europeană – Liga Arabă

‘Rusia sprijină, agitând situaţia în jurul Europei, deoarece scopul Rusiei este de a slăbi instituţiile noastre democratice şi de a slăbi Uniunea Europeană’, a declarat Klimkin unui grup restrâns de ziarişti luni la Bruxelles.

Întrebat dacă Moscova se află în spatele acţiunilor de protest împotriva schimbărilor climatice, el a răspuns: ‘Categoric, da!’

Obiectivul Rusiei este de asemenea să discrediteze sursele poluante de energie, precum cărbunele, pentru a promova gazul rusesc ca pe o alternativă curată, a mai spus ministrul de externe ucrainean.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia vecină s-au deteriorat sever după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a fost acuzată de către Kiev şi Occident că acordă sprijin separatiştilor proruşi din Donbas (estul Ucrainei) care luptă împotriva trupelor guvernamentale ucrainene. Tensiunile au escaladat în noiembrie trecut ca urmare a unui incident naval în Marea Neagră, când nave de patrulare ruseşti au deschis focul şi au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje, pe motiv că ar fi încălcat apele teritoriale ruse în largul Crimeii.

Cancelarul Angela Merkel a menţionat sâmbătă protestele împotriva schimbărilor climatice în contextul războiului hibrid dus de Rusia, război care – potrivit ei- se resimte zilnic în fiecare ţară europeană.

Citește și : Justiţia din Maldive cere arestarea fostului preşedinte Abdulla Yameen

‘În Germania, copiii protestează în prezent pentru protejarea climei, aceasta este o problemă cu adevărat importantă’, a afirmat Merkel în cursul Conferinţei de securitate de la Munchen, desfăşurată în weekend.

‘Faptul că brusc, după ani şi fără o influenţă externă, toţi copiii germani au ajuns la ideea că trebuie să faceţi acest protest este de asemenea de neimaginat’, a adăugat Angela Merkel, citată de dpa.