DISTRIBUIȚI
dnes24.sk

Ministrul de externe slovac, Miroslav Lajcak, a anunţat vineri că revine asupra deciziei de a demisiona pe care o luase săptămâna trecută, ca reacţie la decizia parlamentului de la Bratislava de a respinge pactul ONU privind migraţia, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.

„Am decis să-mi exercit pe mai departe mandatul de ministru al afacerilor externe şi europene”, a menţionat Lajcak într-un comunicat.


Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Lajcak, care beneficiază de susţinerea partidului populist de stânga Smer-SD, aflat la putere, ameninţase deja cu demisia dacă ţara sa nu susţine documentul. Or, legislativul slovac a votat joia trecută împotriva pactului ONU privind migraţia şi a cerut guvernului de la Bratislava ca la conferinţa internaţională ce se va desfăşura pe 10 – 11 decembrie la Marrakesh să respingă acest document despre care deputaţii slovaci au estimat că încalcă suveranitatea ţării lor.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepţia SUA, actul denumit ”Compactul Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată” urmează să fie ratificat oficial la conferinţa de la Marrakech.

Până în prezent, în afară de SUA, au mai anunţat că se retrag din acest pact Austria, Australia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Israel, Italia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.