DISTRIBUIȚI
Warszawa, 09.01.2018. Zaprzysiê¿ony na stanowisko ministra spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz podczas uroczystego powo³ania nowych cz³onków Rady Ministrów, 9 bm. w Pa³acu Prezydenckim w Warszawie. Rekonstrukcja Rz¹du objê³a m.in. ministerstwa spraw zagranicznych, cyfryzacji, zdrowia, rozwoju i finansów, œrodowiska, spraw wewnêtrznych i administracji oraz obrony narodowej. (nlat) PAP/Radek Pietruszka

Ministrul de externe al Poloniei şi-a exprimat, luni, îngrijorarea cu privire la consecinţele pe care le-ar avea ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord prealabil, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru cetăţenii polonezi care trăiesc în Regatul Unit, relatează presa poloneză preluată de dpa, potrivit agerpres.

„Nu ar fi bine pentru UE”, a spus Jacek Czaputowicz, referitor la posibilitatea unui Brexit „no-deal”, adică retragerea Marea Britanii din Uniune la 29 martie 2019 fără un acord cu Bruxelles.


Citește și : Cazul Khashoggi : Imagini difuzate de un post de televiziune turc în care s-ar vedea cum este transportat un cadavru în saci (VIDEO)

Potrivit lui, o asemenea evoluţie ar afecta sute de mii de polonezi care trăiesc în Marea Britanie, ale căror drepturi „nu ar mai fi la fel de solide ca în cazul unei retrageri reglementate în mod adecvat”.

El a făcut apel la „empatie, înţelegere şi efort” pentru a încerca evitarea unui Brexit „no-deal” şi a îndemnat Bruxellesul şi Londra să elaboreze un aranjament de tranziţie în cazul în care totuşi nu se ajunge un acord, „astfel încât divorţul să se petreacă lin, fără conflicte şi fără ca părţile să aibă de suferit”.

Citește și : Trump va reevalua situaţia din Siria şi probabil va încetini ritmul retragerii trupelor americane

Czaputowicz a subliniat de asemenea că Polonia doreşte să menţină o relaţie strânsă cu Marea Britanie, evocând poziţiile similare, în opinia sa, ale celor două ţări cu privire la migraţie, securitatea europeană şi Rusia.