DISTRIBUIȚI
Luxembourg Herald

Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, le-a solicitat luni omologilor săi din Uniunea Europeană o dezbatere cu privire la recunoaşterea Palestinei, pentru a ajuta la salvarea soluţiei cu două state, pusă în pericol, în opinia sa, de coloniile israeliene, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Asistăm, zi după zi, la demantelarea soluţiei cu două state, bucată cu bucată. Viabilitatea acestei soluţii este erodată de activităţile de populare, demolările, confiscările şi deplasările forţate, care sunt toate ilegale în baza dreptului internaţional, în particular a Convenţiei de la Geneva’, a afirmat Jean Asselborn, într-o scrisoare trimisă şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

‘O modalitate de a ajuta la salvarea acestei soluţii ar fi să se creeze o situaţie mai echitabilă pentru cele două părţi. În această privinţă, cred este timpul să începem o dezbatere în cadrul Uniunii Europene asupra oportunităţii unei recunoaşteri a statului Palestina de către toate statele membre’, a propus şeful diplomaţiei luxemburgheze.

Jean Asselborn le-a transmis luni câte o copie a acestei scrisori tuturor omologilor săi din UE, în cursul unei reuniuni la Bruxelles, şi i-a cerut lui Josep Borrell să organizeze această dezbatere ‘în cadrul unei viitoare sesiuni a Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene’.

‘Recunoaşterea Palestinei ca stat nu ar fi nici o favoare, nici un cec în alb, ci o simplă recunoaştere a dreptului poporului palestinian la propriul său stat’, a pledat ministrul luxemburghez.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

‘Ea nu ar fi, în niciun caz, îndreptată împotriva Israelului. În fapt, dacă vrem să contribuim la rezolvarea conflictului între Israel şi Palestina, nu trebuie să pierdem niciodată din vedere condiţiile de securitate din Israel, precum şi justiţia şi demnitatea poporului palestinian’, a adăugat Asselborn.