DISTRIBUIȚI

Ministrul de externe interimar libanez Charbel Wehbe a acuzat într-un interviu acordat luni seara state din Golf că au contribuit la extinderea grupării jihadiste Statul Islamic, comentarii care ar putea amplifica tensiunea în relaţiile deja tensionate dintre Liban şi ţările bogate în resurse de petrol, notează marţi Reuters, potrivit agerpres.

‘Acele ţări ale iubirii, prieteniei şi fraternităţii ne-au adus Statul Islamic şi l-au plantat în câmpiile Ninive şi Anbar şi în Palmira’, a afirmat Wehbe într-un interviu acordat reţelei regionale Al Hurra, referindu-se la zone din Siria şi Irakul vecin pe care Statul Islamic le-a ocupat în 2014.


Citeşte şi: Plutonul de EXECUŢIE a fost introdus în Carolina de Sud – Black News

Întrebat dacă prin ‘acele ţări’ se referă la state din Golf, Wehbe a spus că nu vrea să nominalizeze nicio ţară. Însă la întrebarea dacă în opinia sa state din Golf au finanţat Statul Islamic, el a răspuns:’Cine l-a finanţat atunci, eu am fost acela?’.

Premierul libanez desemnat Saad al-Hariri şi-a exprimat dezaprobarea faţă de aceste comentarii, afirmând că ele ar putea afecta relaţiile externe într-un moment în care Libanul se confrunta cu numeroase crize.

Libanul este copleşit de probleme economice majore, ceea ce reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii sale de la războiul civil din 1975-1990.

Statele din Golf, între care Arabia Saudită, s-au arătat reticente în a-i oferi ajutor pentru a uşura povara economică, păstrând distanţa, alarmate de influenţa crescândă a Hezbollah, un puternic grup militant susţinut de Iran, principalul său rival în regiune.

Citeşte şi: Elveţia, cel mai probabil loc de întâlnire între Putin şi Biden – Black News

În aprilie, Arabia Saudită a interzis importurile de fructe şi legume libaneze, invocând traficul de droguri, după ce a anunţat că responsabili ai săi vamali au dejucat o tentativă de contrabandă cu peste 5,3 milioane de comprimate de captagon, un tip de amfetamine, ascunse în transporturi de rodii.

‘De parcă criza în care ţara se scufundă şi boicotul de care suferă nu ar fi fost suficient’, a transmis biroul lui Hariri într-un comunicat prin care a condamnat remarcile ministrului de externe interimar.