DISTRIBUIȚI
YouTube

Ministrul de externe japonez, Yoshimasa Hayashi, i-a transmis miercuri omologului său chinez, Wang Yi, că speră că Beijingul va juca un ‘rol responsibil’ în ce priveşte asigurarea păcii şi securităţii, în contextul continuării războiului declanşat de Rusia în Ucraina, informează agenţia Kyodo, potrivit agerpres.  

China, care are relaţii strânse cu Rusia, s-a abţinut de la a condamna Moscova pentru invazia în Ucraina.


Citește și : Biden face apel la americani să respingă ‘otrava’ supremaţiei albe

Discuţia de miercuri, desfăşurată prin videoconferinţă, a fost prima între cei doi miniştri de externe începând din noiembrie.

Cu acest prilej, Hayashi a subliniat necesitatea cooperării comunităţii internaţionale pentru a obţine denuclearizarea Coreei de Nord, sens în care a convenit cu Wang asupra unei coordonări strânse, a indicat Ministerul de Externe de la Tokyo.

Îngrijorările sunt în creştere cu privire la pregătirea de către Phenian a unor noi provocări, inclusiv lansarea unei alte rachete balistice intercontinentale şi reluarea testelor nucleare.

Preşedintele american Joe Biden va începe în această săptămână un turneu în Coreea de Sud şi Japonia.

Japonia şi China sunt parteneri comerciali majori cu legături economice strânse, însă relaţiile lor sunt adesea tensionate, Beijingul trimiţând în mod repetat nave în apele insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, administrate de Japonia, dar revendicate de China, care le numeşte Diaoyu.

În timpul discuţiei cu Wang, Hayashi a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi a exprimat ‘îngrijorări serioase’ cu privire la situaţiile din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, potrivit comunicatului diplomaţiei japoneze.

Citește și : Un parlamentar britanic, arestat sub suspiciunea de viol şi alte infracţiuni sexuale

Ilustrând preocuparea Japoniei, prim-ministrul Fumio Kishida a afirmat că securitatea Europei şi a Asiei nu pot fi separate şi că ceea ce se întâmplă în Ucraina s-ar putea petrece în Asia de Est.

Hayashi şi Wang nu au discutat despre o posibilă vizită de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Japonia, a declarat un oficial din Ministerul de Externe. Planurile privind o astfel de vizită au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, aminteşte Kyodo.