DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Ministrul de externe din guvernul afgan taliban, Amir Khan Muttaqi, efectuează începând de vineri o vizită în Turkmenistan, împreună cu o delegaţie de înalţi responsabili, informează agenţia de presă TASS care citează postul de televiziune afgan Ariana News, potrivit agerpres

„Scopul vizitei – discutarea problemelor privind comerţul bilateral, comunicaţiile feroviare, energetica şi gazoductele TAPI (Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India) şi TAP (Turkmenistan-Afganistan-Pakistan)”, a informat la postul de televiziune reprezentantul oficial al Ministerului de Externe taliban, Abdul Qahar Balkhi.


Citește și : Regina Margrethe a II-a, forţa liniştită a Danemarcei

Potrivit acestuia, vizita are loc la invitaţia Turkmenistanului.

Pe 8 ianuarie, o delegaţie turkmenă condusă de ministrul-adjunct al afacerilor externe Vepa Hadjiev a întreprins o vizită în Afganistan, unde a discutat cu guvernul taliban despre realizarea proiectelor comune, în special TAPI şi TAP.

Pe 11 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe al talibanilor a anunţat că cele şapte acorduri rămase pentru TAPI vor fi încheiate în viitorul apropiat. În total, pentru realizarea proiectului TAPI era planificat să fie semnate 16 acorduri, 9 dintre care au fost încheiate înainte de căderea fostului guvern afgan.

Citește și : Premierul suedez intră în izolare după un test pozitiv

Realizarea proiectului TAPI cu participarea Afganistanului, Pakistanului, Indiei şi Turkmenistanului are loc din 2015, costurile fiind estimate la 10 miliarde de dolari. Gazoductul este menit să lege Asia Centrală bogată în resurse energetice de ţări din Asia de Sud, care se confruntă cu lipsuri de energie.