DISTRIBUIȚI
Radio Prague

Ministrul de externe ceh Tomas Petricek va fi demis din acest post după ce săptămâna trecută a pierdut cursa pentru conducerea Partidului Social-Democrat (CSSD) şi a propus o ruptură faţă de formaţiunea premierului Andrej Babis, Alianţa Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO), partener al formaţiunii sale în executivul de la Praga, relatează luni agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

Tomas Petricek, în vârstă de 39 de ani, s-a împotrivit strângerii relaţiilor Republicii Cehe cu Rusia şi China şi a avut adesea neînţelegeri cu preşedintele Milos Zeman, care de multe ori l-a criticat deschis şi în final a cerut să fie schimbat din funcţie.


Citeşte şi: 60 de ani de când Rusia şi Iuri Gagarin au cucerit spaţiul – Black News

Ministrul de externe s-a manifestat şi împotriva cumpărării vaccinului rus Sputnik V şi împotriva participării companiei ruse Rosatom la licitaţia pentru extinderea centralei atomoelectrice Dukovany.

Potrivit lui Petricek, aceste două motive din urmă şi eşecul său de a-i lua locul lui Jan Hamacek la conducerea formaţiunii social-democrate sunt principalele motive ale demiterii sale. Înlocuitorul său în postul de ministru de externe ar putea fi actualul ministru al culturii, Lubomir Zaoralek, care a mai fost şef al diplomaţiei în guvernul anterior.

Citeşte şi: Germania sare de 3 milioane de infectări cu COVID – Black News

Demiterea lui Petricek este a doua survenită în guvernul de la Praga în ultimele zile, după cea a ministrului sănătăţii, Jan Blatny, criticat de premierul Babis şi de preşedintele Zeman pentru că s-a opus cumpărării vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V.

Republica Cehă va avea alegeri parlamentare în luna octombrie.