DISTRIBUIȚI
Twitter

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat marţi că doreşte să conducă o misiune umanitară în oraşul ucrainean Mariupol, asediat de forţele ruse, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Ucraina a făcut în aceeaşi zi apel la Rusia să permită intrarea ajutoarelor umanitare în oraş şi plecarea civililor.


Citește și : Contraspionajul ucrainean a dejucat o altă tentativă de asasinare a lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comunicat că localitatea a fost devastată de bombardamentele ruseşti, însă Rusia neagă că atacă civilii şi învinuieşte Ucraina de eşecul asigurării unor culoare de liberă trecere pentru refugiaţi.

Luni, Ucraina a sfidat ultimatumul Rusiei de a preda Mariupolul până în zori pentru a asigura evacuarea în siguranţă.

În Mariupol trăiesc câteva mii de etnici greci. Dendias a afirmat că prioritatea guvernului din care face parte este protejarea acestora şi a civililor neînarmaţi în general. El a adăugat că a notificat deja autorităţile ruse şi ucrainene despre misiunea umanitară.

„Intenţionez să conduc personal acest ajutor”, a declarat el presei după o întâlnire cu consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Androulakis, ultimul diplomat din Uniunea Europeană care a părăsit săptămâna aceasta portul de la Marea Azov asediat de ruşi.

Citește și : Japonia s-a supărat pe Rusia pentru ABANDONAREA tratativelor bilaterale de pace

Înainte de război, Mariupolul avea o populaţie de 400.000, inclusiv o comunitate elenă istorică. De la începutul asediului, cel puţin zece greci au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi în oraş, iar peste 150 de cetăţeni ai Greciei, echipaje ale unor nave greceşti şi localnici de etnie greacă au fost evacuaţi din regiune, potrivit guvernului de la Atena.