DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a sosit joi în Libia pentru o scurtă vizită pentru a arăta sprijinul Berlinului faţă de procesul de pace în această ţară după ani de conflict violent, transmite dpa, potrivit agerpres

Cu ocazia vizitei, Maas va redeschide ambasada Germaniei la Tripoli, care a fost închisă în 2014, când Libia se cufunda în război civil.


Citește și : Merkel spune că va pleca din postul de cancelar având conştiinţa curată

‘Astăzi, prin această redeschidere, vrem să arătăm că Germania este şi rămâne un partener angajat al Libiei. Dorim să avem din nou o voce pe teren în capitala libiană’, a declarat Maas.

Un guvern de tranziţie format în acest an cu medierea ONU se află în funcţie până la alegerile programate în decembrie. Disputele legate de noua Constituţie a ţării, care continuă de mai multe luni, reduc însă speranţele că acest termen va putea fi respectat.

Guvernul german a găzduit în 2020 o conferinţă la Berlin destinată încetării amestecului străin în Libia şi retragerii mercenarilor.

Cu toate acestea, mii de luptători străini se află în continuare în ţară, ‘fără un declin vizibil al activităţilor lor’, atrăgea atenţia un raport publicat de ONU în urmă cu două săptămâni.

Citește și : Premierul spaniol Pedro Sanchez promite înăsprirea pedepselor pentru a preveni delictele de ură

Se estimează că în Libia se află până la 18.000 de mercenari, a declarat pentru dpa expertul Jalel Harchaoui, din cadrul Iniţiativei globale împotriva criminalităţii transnaţionale.

‘Heiko Maas va fi dezamăgit dacă va căuta vreo formă de progres în ce priveşte retragerea mercenarilor şi a trupelor străine. Nu a plecat niciunul’, a adăugat Harchaoui.