DISTRIBUIȚI

Ministrul columbian al finanţelor Alberto Carrasquilla a demisionat luni în urma unor proteste violente împotriva unei controversate reforme fiscale, informează marţi DPA, potrivit agerpres.  

„Am acceptat demisia doctorului Alberto Carrasquilla”, a postat pe Twitter preşedintele columbian Ivan Duque.


Citește și : Şeful OMS a lansat luni un apel către G7 să garanteze accesul echitabil la vaccinuri

Duque şi-a exprimat „recunoştinţa şi respectul” pentru contribuţia lui Carrasquilla în fruntea echipei sale economice.

Preşedintele a lăudat realizările echipei economice, inclusiv ceea ce el a numit un program social „fără precedent” pentru a face faţă pandemiei de coronavirus.

Guvernul a retras duminică legislaţia planificată privind reforma fiscală după zile de proteste în timpul cărora manifestanţii au incendiat autobuze şi jefuit magazine în mai multe oraşe.

Guvernul columbian a desfăşurat soldaţi în oraşele din toată ţara în sprijinul poliţiei. Alte proteste sunt aşteptate.

Luni într-un comunicat, Biroul Ombudsmanului din Columbia a declarat că până acum un total de 19 persoane au murit în violenţe. El a cerut autorităţilor să lanseze o anchetă.

Ca agenţie publică, rolul biroului Ombudsmanului în Columbia este să supravegheze protecţia drepturilor omului şi ale cetăţenilor.

Citește și : Tedros Adhanom Ghebreyesus intenţionează să candideze pentru realegerea sa la șefia OMS

În proiectul de reformă fiscală acum retras, guvernul a dorit printre altele să reducă deducerile fiscale, să crească impozitul pe venit pentru anumite grupuri şi să elimine scutirile de la plata TVA pentru anumite bunuri şi servicii. Toate acestea, pentru a compensa deficitele din bugetul de stat cauzate de pandemia de COVID-19.

Duque l-a numit pe ministrul comerţului şi turismului, Jose Manuel Restrepo, în calitate de nou ministru de finanţe.