DISTRIBUIȚI
news.ro

O desfăşurare suplimentară de trupe NATO în Bulgaria ar fi nejustificată, a transmis marţi ministrul bulgar al apărării Stefan Ianev, care a apreciat într-o postare pe Facebook că ”o asemenea decizie nu ar fi în interesul aliaţilor şi nici în interesul naţional al Bulgariei”, relatează agenţia BTA, potrivit agerpres.  

Oficialul bulgar notează că actuala creştere a activităţilor şi potenţialului militar ale Rusiei pe flancul estic trebuie luată în considerare şi monitorizată îndeaproape; această situaţie îndeamnă la o abordare unitară a tuturor membrilor NATO, care să se asigure în acelaşi timp că o asemenea abordare nu provoacă o escaladare a tensiunilor ce nu este necesară, menţionează ministrul Stefan Ianev.


Citește și : Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a anulat tradiţionalul Crăciun la Sandringham

Mai multe scenarii de răspuns faţă de acţiunile Rusiei sunt examinate de NATO, inclusiv desfăşurarea de trupe suplimentare în Bulgaria şi România pe modelul consolidării prezenţei avansate, mai notează ministrul bulgar al apărării. Dar acestea sunt discuţii tehnice şi nu s-au luat decizii, precizează el.

”Poziţia mea este că o astfel de dezbatere are potenţialul de a provoca o creştere inutilă a tensiunii în regiune. Cu atât mai mult cu cât în stadiul actual nu există niciun motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi pentru securitatea sa. Prin acest raţionament, nu văd nimic care să justifice o decizie de desfăşurare a unor trupe suplimentare pe teritoriul nostru”, punctează ministrul bulgar al apărării.

Citește și : Olaf Scholz nu este văzut să stea mai mult de un mandat la conducerea Germaniei

Totuşi, adaugă el, dacă situaţia de securitate o va cere, Bulgaria este pregătită ”să sporească capacitatea trupelor sale în propriul ei teritoriu în cadrul capabilităţilor aliate de descurajare şi apărare”.