DISTRIBUIȚI
www.slate.com

Ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, a anulat marţi mai multe directive referitoare la încarcerarea minorilor şi la discriminarea pozitivă în sistemul de educaţie, care încuraja accesul în universităţi al membrilor minorităţilor hispanică şi afro-americană, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Atunci când publică reglementările, agenţiile federale trebuie să respecte principiile constituţionale şi să urmeze regulile prezentate de Congres şi de preşedinte’, se arată în comunicatul Departamentului Justiţiei.


Citeşte şi: Violenţe fără precedent în Nantes după ce poliţia a împuşcat mortal un tânăr – VIDEO

Acesta enumeră cele 24 de directive eliminate, majoritatea datând din timpul preşedinţiei democratului Barack Obama.

Ele au fost anulate pentru că erau ‘inutile, depăşite, în neconcordanţă cu legile existente’, a explicat Departamentul Justiţiei.

O parte din directive se refereau la discriminarea pozitivă a minorităţilor etnice în sistemul de educaţie american, un mecanism emblematic validat de Curtea Supremă pentru a garanta diversitatea.

Citeşte şi: Justiţia ecuadoriană a emis un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte, Rafael Correa

Anularea directivelor a fost criticată de apărători ai drepturilor omului. ‘Este vorba despre un nou atac al lui Sessions şi al preşedintelui Trump împotriva persoanelor de culoare’, a denunţat Faiz Shakir, responsabil cu politica naţională în cadrul puternicei asociaţii de apărare a drepturilor civice ACLU. El a criticat ‘distrugerea structurilor care evită discriminările rasiale în educaţie, asigurarea locuinţelor şi asigură un tratament corect tinerilor în sistemul nostru judiciar’.