DISTRIBUIȚI

Încheierea unui acord cu Uniunea Europeană cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu va depinde de guvernul ungar, a declarat vineri presei ministrul ungar pentru dezvoltare regională, Tibor Navracsics, transmite MTI. Acesta a estimat totuşi probabilitatea unui acord la „98,8%”, potrivit agerpres.

Guvernul se pregăteşte pentru un acord şi va „face totul” pentru a-l obţine, dar nu va fi vina guvernului dacă nu se va întâmpla rapid, a afirmat ministrul ungar, potrivit căruia „mingea este în terenul Comisiei Europene” în ce priveşte rezultatul negocierilor.


Citește și : Patru militanţi pro-democraţie din Hong Kong pledează vinovat la acuzaţia de subminare

Ungaria este „deschisă la toate propunerile” şi ar putea lua în considerare „şi amendamente legislative”, dacă vor fi relevante, a asigurat el.

Navracsics a menţionat că UE nu i-a cerut Ungariei să se alăture Biroului procurorului public european, dar participarea Ungariei nu poate fi exclusă.

Ministrul ungar a subliniat că planul de redresare ungar este unul bun şi va face ţara mai competitivă, iar condiţiile de împrumut prevăzute în cadrul acestuia sunt „mai bune decât condiţiile de piaţă”.

El a amintit totodată că guvernul ungar trebuie să răspundă preocupărilor Curţii Europene de Justiţie privind statul de drept până pe 22 august şi a precizat că se poate vedea chiar din datele Comisiei Europene că „Ungaria nu este nici pe departe cel mai corupt dintre statele membre ale UE”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a transmis un nou avertisment Ungariei, în cadrul unei proceduri putând duce la suspendarea sau reducerea anumitor fonduri plătite acestei ţări din cauza încălcării statului de drept.

Bruxellesul a declanşat la sfârşitul lui aprilie acest mecanism de „condiţionalitate” împotriva Budapestei, nefolosit până acum în UE, din cauza preocupărilor privind utilizarea bugetului european de către Ungaria, legate de condiţiile de atribuire a contractelor publice, de lipsa de control şi transparenţă în utilizarea fondurilor şi deficienţe în lupta împotriva fraudei şi corupţiei. Răspunsul Ungariei a fost considerat deocamdată insuficient, iar comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a fost însărcinat să trimită o nouă scrisoare autorităţilor ungare

Citește și : Noul ambasador al Statelor Unite NU are voie să intre în Nicaragua

Ministrul ungar al dezvoltării regionale a mai afirmat vineri, întrebat dacă recentul discurs susţinut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tuşnad va afecta negocierile cu UE, că nu a întâlnit până acum semne specifice că se va întâmpla acest lucru. Întrebat care este părerea sa personală despre speech, Navracsics a răspuns că opinia sa este irelevantă şi că misiunea sa este de a negocia finanţarea din partea UE şi de a superviza dezvoltarea regională.