DISTRIBUIȚI
Novák Katalin

Un ministru ungar, Katalin Novak, însărcinat cu Tineretul şi Familia, a fost decorat cu Legiunea de Onoare, într-o ceremonie care a avut loc la reşedinţa Franţei la Budapesta, prezidată de generalul Benoît Puga, la care a asistat soţia premierului Viktor Orban, a dezvăluit în ediţia de joi cotidianul Le Monde, citat de Le Figaro, potrivit news.ro .

Ungaria şi Franţa se insultă reciproc în public, de mai multe săptămâni, în diverse subiecte, dar mai ales pe tema migraţiei, statului de drept şi Uniunii Europene.


Citește și : Trump ameninţă Rusia cu reacţii „militare” în contextul desfiinţării Tratatului INF

Însă, în spatele acestor diferenţe, relevate pe prima pagină în presă, între premierul suveranist ungar şi Emmanuel Macron, pare să aibă loc o ”apropiere discretă” între cele două ţări, comentează Le Monde.

Potrivit unei surse diplomatice citate de prestigiosul cotidian francez, acordarea Legiunii de Onoare lui Katalin Novak recompensează ”acţiunea importantă” pe care ea o desfăşoară ”în favoarea francofoniei”.

Secretara de stat ungară este totodată preşedinta grupului de prietenie Ungaria-Franţa în Parlamentul ungar.

În afară de voinţa de purta o diplomaţie activă în vederea favorizării folosirii limbii franceze în Ungaria, Parisul ar încerca, de asemenea, odată cu apropierea alegerilor europene, să iasă dintr-o logică a confruntării cu liderii eurosceptici înarnaţi de Viktor Orban.

Citește și: NATO acuză Rusia de încălcarea Tratatului INF şi îndeamnă revină la respectarea documentului