DISTRIBUIȚI
DPA

Programul de întoarcere benevolă a migranţilor din Germania în ţările de origine trebuie consolidat, este de părere noul ministru german al dezvoltării, Gerd Mueller, potrivit căruia acesta ar trebui să beneficieze de o finanţare anuală de 500 de milioane de euro, transmite marţi dpa, potrivit agerpres.

Acest program „este mult mai rentabil decât să avem grijă de aceşti oameni aici, în Germania”, a declarat pentru dpa ministrul provenit din Uniunea Creştin-Socială (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel.


Citește și: În ciuda lui Trump. Peste 1200 de migranți au plecat în convoi spre granița SUA

Finanţat până acum cu 150 de milioane de euro, programul de revenire benevolă a migranţilor în ţările lor lansat în martie 2017 de autorităţile de la Berlin este menit să-i ajute pe migranţi să se poată descurca pe cont propriu în patriile lor, oferindu-le consiliere pentru înfiinţarea unei afaceri, pregătire profesională sau asistenţă pentru a-şi găsi de lucru.

Ţările cuprinse în program sunt Albania, Kosovo, Serbia, Tunisia, Maroc, Ghana, Senegal, Nigeria, Irak, Afganistan şi Egipt.

Gerd Mueller a calificat totodată drept un succes programul „Bani pentru muncă” destinat refugiaţilor sirieni din ţări din Orientul Mijlociu, prin care aceştia îşi pot găsi de lucru acolo unde se află înainte de a se întoarce acasă.

„În ultimii doi ani am reuşit să le oferim de lucru unui număr de 140.000 de oameni – de exemplu, sunt profesori sirieni care îi educă pe copiii refugiaţilor sau sunt persoane care ajută la reconstrucţia caselor, şcolilor şi spitalelor”, a menţionat ministrul german.