DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele Namibiei, Hage Geingob (foto), le-a interzis miercuri miniştrilor săi să efectueze din februarie vizite de lucru în străinătate, pentru a reduce cheltuielile publice, declarând că el însuşi este „un exemplu” întrucât foloseşte zboruri comerciale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nicio cerere de călătorie în străinătate pentru miniştri şi secretari de stat (…) nu va fi examinată până la sfârşitul lunii februarie 2018”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.


Citeşte şi: Trump cere ca banii americanilor să ajungă doar la ‘prietenii Americii’

„Această directivă vizează reducerea cheltuielilor publice”, a precizat preşedinţia.

De când a ajuns la putere în 2015, preşedintele Hage Geingob „a dat un exemplu limitând cheltuielile de călătorie şi nu se mai deplasează în străinătate decât în caz de nevoie extremă şi cu delegaţii reduse”, au declarat serviciile sale.

Şeful statului a folosit un zbor comercial pentru concediul său în decembrie şi pentru a se duce la summitul Uniunii Africane (UA) de la Addis Abeba în ianuarie, în loc să ia avionul prezidenţial.

Ca rezultat al încetinirii economiei sale, Namibia a înregistrat o creştere a datoriei publice de la 30 de miliarde de ranzi (2 miliarde de euro) în 2013 la 71 miliarde de ranzi (4,8 miliarde de euro) în 2017.

Citeşte şi: Atacatorul din faţa unei moschei londoneze avea ca ţintă UCIDEREA primarului Sadiq Khan

În august 2017, agenţia Moody’s a retrogradat ratingul Namibiei în categoriile speculative.

Namibia a început să-şi reducă cheltuielile publice în 2015, în special în domeniile sănătăţii, educaţiei şi apărării.

Mii de soldaţi vor fi forţaţi să-şi ia concediu din februarie pentru a reduce cheltuielile pentru electricitate, apă şi alimente pentru armată, a informat miercuri ziarul local The Namibian.