DISTRIBUIȚI
AFP

Miniştrii de Externe ai Germaniei, Suediei şi Japoniei au ajuns duminică într-o tabără de refugiaţi din Bangladesh, pentru a vedea condiţiile în care trăiesc musulmanii rohingya fugiţi de violenţele din Myanmar, relatează agerpres .

Sigmar Gabriel, din partea Germaniei, Margot Wallstrom, din partea Suediei, şi Taro Kono, din partea Japoniei, au zburat din capitala Dhaka în districtul Cox’s Bazar din sud-estul Bangladeshului, unde, începând din august, s-au adăpostit peste 600.000 de musulamni rohingya, după izbucnirea violenţelor etnice în statul Rakhine din Myanmar.


Ministrul de Externe al Bangladeshului, Abul Hassan Mahmood Ali, i-a însoţit pe cei trei omologi ai săi la tabăra de refugiaţi de la Kutupalong, din apropierea graniţei cu Myanmarul, a precizat un oficial al Ministerului de Externe.

Citește și : Yemen-ul se află într-o situație disperată. Țara s-ar putea confrunta cu cea mai mare foamete din ultimii 50 de ani

Miniştrii vor discuta cu refugiaţii şi cu membrii agenţiilor de ajutor care lucrează în tabere, după care se vor întoarce la Dhaka pentru o întâlnire cu premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, în cursul serii.

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, s-a deplasat la rândul său în Bangladesh.

Vizita miniştrilor în această ţară din sudul Asiei vine înaintea unei reuniuni a unor miniştri de externe din Asia şi Europa în capitala Myanmarului, Naypyidaw, care va începe luni.

Conform estimărilor ONU, 620.000 de etnici rohingya a fugit în Bangladesh după ce armata din Myanmar a lansat o campanie împotriva insurgenţilor musulmani suspectaţi că au atacat posturi de securitate în statul Rakhine la 25 august.

Refugiaţii şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului au acuzat forţele de securitate din Myanmar că au comis acte de violenţă extremă şi violuri şi că au distrus sate întregi. Un înalt oficial al ONU pentru drepturile omului a spus chiar că este vorba de un ‘exemplu de manual’ de epurare etnică.