DISTRIBUIȚI
Tag24

Miniştrii de interne ai landurilor germane au convenit vineri să facă mai mult pentru a combate antisemitismul şi să-i protejeze pe jurnalişti de eventuale atacuri în timpul exercitării profesiei lor, informează dpa, potrivit agerpres.

Standarde şi reguli comune vor fi elaborate pentru a restricţiona organizarea de demonstraţii anti-israeliene lângă sinagogi sau a le interzice, au decis miniştrii celor 16 landuri, alături de ministrul de interne federal, la conferinţa lor regulată organizată în localitatea Rust, în landul Baden-Wuerttemberg.


Citește și: Biden a prins curaj după întâlnirea cu Putin și vrea acum să se vadă și cu președintele chinez

Pedepsele pentru infracţiunile antisemite ar trebui de asemenea majorate, a declarat ministrul de interne al landului Baden-Wuerttemberg, Thomas Strobl.

Miniştrii l-au invitat pe Josef Schuster, preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, la conferinţa lor din toamnă.

Ei şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu înmulţirea atacurilor împotriva jurnaliştilor, cum s-a întâmplat anul trecut la demonstraţiile persoanelor ce se opun restricţiilor anti-COVID-19.

„Miniştrii de interne au convenit că violenţa şi tentativele de intimidare îndreptate împotriva jurnaliştilor nu îşi au locul în ordinea noastră liberă şi democratică”, se spune într-o rezoluţie a conferinţei.

Un grup de lucru urmează să stabilească dacă sunt necesare şi alte măsuri înainte de conferinţa din toamnă.

Ministrul de interne al landului Turungia, Georg Maier, autorul rezoluţiei, a subliniat că au fost raportate atacuri asupra unor jurnalişti la aproape toate demonstraţiile mari convocate de mişcarea Querdenken, „gândirea laterală”.

Îndelungatul proces de actualizare a codului de conduită din 1993 privind interacţiunile dintre poliţie şi presă mai trebuie încă perfectat, codul revizuit urmând să fie prezentat la toamnă.

Citește și: UE adaugă o nouă afecțiune sanguină foarte rară pe lista efectelor secundare provocate de vaccinul AstraZeneca

Germania se confruntă cu o recrudescenţă a antisemitismului în special dinspre extrema dreaptă, mai ales după o tentativă de atac asupra unei sinagogi la Halle în octombrie 2019 comisă de un extremist adept al tezelor revizioniste.

Comunitatea evreiască, în plină refacere de la Reunificarea germană şi sosirea sutelor de mii de evrei din fosta URSS, semnalase, de asemenea, sentimentele antisemite în anumite cercuri musulmane după afluxul de migranţi în 2015-2016, veniţi din ţări arabe ostile Israelului.