DISTRIBUIȚI
Uniunea Europeană

Uniunea Europeană ar trebui să oprească finanțarea proiectelor de petrol, gaz și cărbune, au spus miniștrii finanțelor din UE, ceea ce ar însemna o reducere a investițiilor cu 2 miliarde euro, relatează BBC, potrivit mediafax.

Ministrii finanțelor au solicitat Băncii Europene de Investiții (BEI), finanțatorul oficial al UE, să reducă sumele acordate, după ce anterior au cerut renunțarea la proiectele din sectorul cărbunelui.


Citește și : Trei decenii de la căderea simbolului Războiului Rece

Din 2013, BEI a finanțat 13,4 miliarde de euro pentru proiecte de combustibili fosili.

Anul trecut a finanțat proiecte în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro.

Unele proiecte pe gaz pot fi acceptate, după ce Ungaria a sugerat că, în lipsa acestora, Ucraina și Croația ar fi detemrinate să se bazeze pe importurile din Rusia, relatează Reuters, citând documente confidențiale.

Proiectele pe gaz sunt relativ comune între statele membre ale UE, deoarece sunt considerate o alternativă mai curată la cărbune și petrol și mai fiabile decât sursele regenerabile pe timpul iernii.

Citește și : Trump îl va primi săptămâna viitoare pe secretarul general al NATO

Declarația comună a miniștrilor a solicitat ca BEI și alte organizații internaționale, cum ar fi Banca Mondială, să „elimine treptat finanțarea proiectelor de combustibili fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ținând cont de dezvoltarea durabilă și de nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a țărilor partenere „.

Solicitarea miniștrilor de finanțe va trebui să fie acceptată de consiliul BEI, care se întrunește pe 14 noiembrie.