DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Miniştrii de Finanţe din UE au convenit marţi cum să finanţeze şi să aloce suma de 20 de miliarde de euro necesară pentru a sprijini în următorii ani reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de energie din Rusia, transmite DPA, potrivit agerpres

„Astăzi am realizat un mare pas înainte în vederea întăririi autonomiei UE faţă de combustibilii fosili din Rusia”, a afirmat ministrul ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura, care a condus lucrările reuniunii.


Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

La rândul său, vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, a afirmat că „deciziile vor ajuta la îmbunătăţirea securităţii energetice a UE şi la rezolvarea problemelor legate de preţurile ridicate ale energiei prin investiţii rapide acolo unde contează cel mai mult”.

Marţi, miniştrii de Finanţe din UE au convenit ca banii să fie obţinuţi din resursele fondului UE de inovare şi vânzarea către industrie a licenţelor pentru emisiile de dioxid de carbon.

La alocarea banilor se va ţine cont, printre altele, de măsura în care statele membre UE sunt dependente de combustibilii fosili, se arată în comunicatul publicat după reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor de Finanţe din UE.

Suma de 20 de miliarde de euro este parte a planului CE de a obţine până la 300 de miliarde de euro în împrumuturi şi granturi pentru majorarea investiţiilor în energie regenerabilă, pentru atenuarea şocului provocat de preţurile ridicate ale energiei din UE, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

O mare parte din sumă – până la 225 de miliarde de euro – ar urma să fie reprezentată de banii din fondul UE de redresare post-Covid care nu au fost revendicaţi, conform propunerii CE.

De asemenea, miniştrii de Finanţe din UE discută consecinţele economice ale războiului, în contextul inflaţiei record, şi sprijinul financiar pentru Ucraina.